حسابداری تولید

یکی از مهمترین بخش‌های مالی یک تولیدی حسابداری تولیدی می‌باشد که احتیاج به توجه خاصی دارد لازم است بدانید از ابتدای چرخه تولید،فراهم کردن مواد اولیه مورد نیاز تا فروش محصول نهایی این نوع از حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند یک برآورد دقیق مالی صورت گیرد. با ما همراه باشید در ادامه قصد […]

نکته: در صورتی که نیازمند قرار گرفتن آموزش خاص و یا مطلبی به صورت رایگان در حوزه های حسابداری و کامپیوتر هستید آن را در قسمت نظرات همین صفحه وارد کنید.

یکی از مهمترین بخش‌های مالی یک تولیدی حسابداری تولیدی می‌باشد که احتیاج به توجه خاصی دارد لازم است بدانید از ابتدای چرخه تولید،فراهم کردن مواد اولیه مورد نیاز تا فروش محصول نهایی این نوع از حسابداری مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند یک برآورد دقیق مالی صورت گیرد. با ما همراه باشید در ادامه قصد داریم به بررسی این نوع از حسابداری بپردازیم.

پیش از خواندن این مقاله توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات کافی در خصوص حسابداری مقاله حسابداری چیست را مطالعه کنید.

حسابداری تولیدی چیست

برای آنکه بتوانیم یک سری موارد را در خصوص شاخه حسابداری تولیدی داشته باشیم ابتدا باید یک تعریف و بیان دقیق از حسابداری تولیدی را شرح دهیم.

این نوع حسابداری از ابتدا هزینه‌ های تولید را به صورت دقیق پیش‌بینی کرده و به مدیر تولیدی کمک بسزایی می‌ کند تا بر قیمت گذاری محصولات مدیریت و تمرکز داشته باشد و هزینه محصول نهایی را نیز مشخص کند.

در این صورت مدیر یک شرکت تولیدی به آسانی وارد عرصه صنعت می‌ شود و می‌ تواند برای محصولات خود به راحتی قیمت گذاری کند و همچنین حقوق و دستمزد معقولانه‌ ای برای کارکنان خود در نظر بگیرد و در نهایت هزینه‌ های مصرفی را کنترل کند. 

در این رشته حسابداری یک یا چند حسابدار وظایف معمول در این رشته را انجام خواهند داد. همچنین تمام هزینه‌ های مربوط به تولید یک محصول را مورد بررسی قرار می‌ دهند.

حسابدار شرکت‌های تولیدی علاوه بر کاهش هزینه‌ ها باید آنها را به بهترین شکل نیز مدیریت کند.

پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال آموزش صفر تا صد حسابداری ویژه بازار کار بصورت کاربردی و عملی هستید حتما در دوره آموزش رایگان حسابداری از مبتدی تا پیشرفته شرکت کنید.

نقش دارایی‌ ها در حسابداری شرکت‌ تولیدی

دارایی‌ های شرکت تولیدی اولین موضوع اصلی می‌ باشد که می‌ توان در ارتباط با حسابداری تولیدی آن را مورد بررسی قرار داد. دارایی در حسابداری تولیدی به مفهوم موجودی شرکت چه از سرمایه‌گذار و چه از طلبکار می‌ باشد. به صورت کلی به کلیه حقوق مالی که در اختیار شرکت قرار دارد دارایی شرکت می‌ گویند. دارایی انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشند: 

  • وجوه نقد : وجوه نقد شامل پول نقد موجود در صندوق و وجه نقد در بانک می‌ باشد. 
  • مطالبات : مطالبات شامل بدهکاران به شرکت اسناد دریافتنی می‌ باشد. 
  • موجودی‌ های جنسی و کالا و مواد اولیه و ملزومات
  • اموال ساختمان و اثاثیه

لازم به ذکر است اگر علاقه مند به یادگیری حسابداری هستید ابتدا باید برای یادگیری بهترین آموزشگاه حسابداری را انتخاب نمایید و در نهایت در دوره های تخصصی آموزشگاه مورد نظر شرکت کنید.

نقش حسابداری تولید چیست

در خصوص نقش حسابداری تولید باید بدانید حسابداری تولید با استفاده از بها اطلاعات تمام هزینه های استفاده شده جهت فراهم کردن کالای فروش رفته را حفظ و نگه داری می کند. این اطلاعات می تواند شامل تمام هزینه های مرتبط به فراهم کردن کالا باشد اما کالای نهایی نه.

حسابداری فروش یکی دیگر از زیر شاخه های حسابداری می باشد که افراد علاقه مند به یادگیری آن هستند، به همین منظور می توانید به صفحه آموزش حسابداری فروش مراجعه کنید.

دارایی، هزینه و درآمد در حسابداری تولیدی

لازم است بدانید دارایی و درآمد در حسابداری تولیدی مفهوم کاملاً روشنی دارد. دارایی در حقیقت منابعی می‌ باشد که از سود به دست می‌ آید یا از پیش در تولیدی وجود دارد در این صورت تمامی اشخاص در شرکت تولیدی از آن سودی دریافت می‌ کنند.

درآمد نیز به دارایی می‌ گویند که از فروش محصولات شرکت تولیدی به دست می‌ آید و آن نیز برای تمام اشخاص شرکت لحاظ می شود. اما صحبت در ارتباط با هزینه‌ ها امکان دارد که کمی دشوار تر باشد.

به مجموع هزینه‌ هایی که یک کسب و کار برای تولید یک محصول یا خدمت می پردازد هزینه‌ های تولید می‌ گویند. توجه داشته باشید هزینه های تولید دارای عواملی می‌ باشد که این عوامل معمولا شامل مواد اولیه تجهیزات نیروی کار اجاره و سایر منابع یا سربار می‌ باشد.

هزینه‌ ها به صورت طبیعی تاثیر بسزایی بر ساختار قیمت گذاری یک کسب و کار، جریان نقدی و سود یا زیان ناشی  آن دارد. لازم است بدانید هزینه‌ ها در حسابداری تولید انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشند:

  • هزینه‌های ثابت
  • هزینه‌‌های مواد اولیه تولیدی
  • هزینه های متغیر
  • هزینه کل

حسابداری مدیریت یکی از زیر شاخه های رشته حسابداری می باشد که به عنوان بهترین نوع حسابداری شناخته شده است شما می توانید به منظور شناخت با این نوع حسابداری همین حالا به صفحه رشته حسابداری مدیریت مراجعه کنید.

پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال آموزش صفر تا صد نرم افزار اکسل هستید حتما در دوره اکسل مقدماتی تا پیشرفته شرکت کنید.

هزینه‌های ثابت

هزینه‌ های ثابت در حقیقت هزینه‌ هایی می‌ باشند که هر میزان مقدار خروجی تغییر کنند این هزینه ها ثابت باقی خواهد ماند. یعنی حتی هنگامی که تولید صفر باشد باید همچنان این هزینه‌ ها پرداخت شود. برای مثال اگر یک رستوران در طول ماه هیچ فروشی نداشته باشد همچنان باید اجاره ماهانه و سالانه خود را به صاحب ملک پرداخت کند و سایر هزینه ها همانند قبوض گوناگون را هم در نظر داشته باشد.

لازم به ذکر است حسابداری مالی یکی دیگر از انواع رشته حسابداری می باشد که شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص آن به صفحه رشته حسابداری مالی مراجعه کنید.

هزینه‌‌های مواد اولیه تولیدی

هزینه‌های مواد اولیه یکی دیگر از هزینه‌های حسابداری تولیدی می‌باشد. این هزینه‌ها انقدر توسط حسابدار بررسی شده و برای موارد گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در ترازنامه‌ها نیز این هزینه‌ها باید آورده شود.

لازم به ذکر است یکی از انواع و زیر شاخه های رشته حسابداری، حسابداری صنعتی می باشد که شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع حسابداری مقاله رشته حسابداری صنعتی را مطالعه کنید. همچنین آموزشگاه آریا تهران برای تمام افرادی که علاقه مند به یادگیری حسابداری صنعتی هستند، این فرصت را فراهم نموده تا بتوانند در دوره تخصصی حسابداری صنعتی شرکت کنند. شما می توانید به همین منظور به صفحه دوره حسابداری صنعتی مراجعه کنید.

هزینه های متغیر

لازم است بدانید هزینه‌ های متغیر هزینه‌ هایی می‌ باشد که با تغییرات سطح تولید تغییر می یابد. یعنی با افزایش حجم تولید افزایش یافته و با کاهش حجم تولید کاهش پیدا می‌ کند. همچنین اگر حجم تولید صفر باشد هیچگونه هزینه متغیری پرداخت نخواهد شد.

نرم افزار اکسل یکی از نرم افزار های کاربردی می باشد که شما می توانید برای یادگیری آن اقدام به ثبت نام در این دوره کنید. به منظور استعلام قیمت و ثبت نام همین حالا به صفحه آموزش اکسل در آریا تهران مراجعه کنید.

برای مثال نمونه هایی از هزینه‌ های متغیر شامل: کمیسیون فروش، مواد اولیه و هزینه‌های مستقیم نیروی کار می‌ باشد.

حسابداری بازرگانی از سایر شیوه های حسابداری می باشد که اگر اطلاعاتی در خصوص آن ندارید می توانید با مراجعه به صفحه حسابداری بازرگانی اطلاعات مرتبط با این نوع حسابداری را کسب کنید.

هزینه کل

در خصوص هزینه کل باید بگوییم این نوع هزینه شامل هزینه‌ های متغیر و ثابت می‌ باشد همچنین تمام هزینه‌ های انجام شده در روند تولید یا در زمان ارائه خدمات را لحاظ می‌ کند. یکی از مهمترین مواردی که باید در حسابداری تولیدی مورد بررسی قرار گیرد اطلاع از هزینه کل می‌ باشد.

حسابداری بهای تمام شده یکی از انواع حسابداری می باشد که تیم حسابداری آموزشگاه آریا تهران برای آشنایی شما با این نوع حسابداری  توصیه می کنند مقاله حسابداری بهای تمام شده چیست را حتما مطالعه کنید.

اهمیت حسابداری شرکت‌ های تولیدی

لازم است بدانید حسابداری تولیدی در صنعت دارای اهمیت بسیار بالایی می‌ باشد چرا که می‌ تواند اطلاعاتی ارائه دهد که کارفرمایان بتوانند با استفاده از آن برای موارد گوناگون برنامه‌ریزی داشته باشند. 

برنامه‌ریزی فروش تعیین میزان سهام و برنامه‌ ریزی توسعه و گسترش توسط حسابداری صنعتی به وجود می‌ آید همچنین موجب ایجاد هماهنگی در قسمت‌ های گوناگون یک کسب و کار می‌ شود. 

توجه داشته باشید اگر قسمت‌ های مختلف با یکدیگر هماهنگ نباشند، امکان دارد هزینه‌ ها با درآمد جور نشود و کسب و کار شکست بخورد. بنابراین حسابداری تولیدی یا صنعتی باعث تقسیم بندی بودجه نیز خواهد شد. یعنی برای هر تولیدی تعیین می‌ کند که هر قسمت نیاز به چه میزان سرمایه برای کار دارد.

همچنین حسابداری تولیدی موجب جلوگیری از هدر رفت سرمایه و استفاده بی‌ جا در ‌بخش هایی که نیاز به استفاده از آن نیست، می‌شود. پس با توجه به نکاتی که ذکر شد بسیار حائز اهمیت می‌ باشد که برای این قسمت از حسابداری بسیار تلاش کرده و از افراد متخصص برای این کار استفاده کنیم.

پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال آموزش صفر تا صد نرم افزار سپیدار هستید حتما در دوره آموزش سپیدار شرکت کنید.

قوانین و استانداردهای حسابداری تولیدی

در حقیقت استاندارد های حسابداری تولیدی با حسابداری پایه تفاوتی ندارد و ۳۳ قانون که هر حسابدار باید برای انجام تمامی امور حسابداری انجام دهد برای این حسابداری نیز وجود دارد. این امور شامل: درآمد عملیاتی، صورت وجوه جریان نقد و محاسبه صورت‌ های مالی می باشد.

تمام کسانی که قصد انجام این قسمت از حسابداری را دارند باید آشنا به تمام قوانین و دستور العمل های حسابداری باشند تا بتوانند به بهترین صورت به آنها رسیدگی کنند.

همانطور که گفته شد مدیر مالی یک شرکت باید از قوانین و دستور العمل هایی برای فراهم کردن گزارش اطلاعات مالی پیروی کند که در واقع به آن اصول حسابداری گفته می شود. شما می توانید برای اطلاع بیشتر در خصوص اصول حسابداری همین حالا به صفحه اصول حسابداری چیست مراجعه کنید. حالا که صحبت از قوانین و استاندارد شد، شما می توانید برای آشنایی با استاندارد های حسابداری نیز مقاله استانداردهای حسابداری را مطالعه کنید.

ثبت حسابداری تولیدی

انواع گوناگونی از حسابداری تولیدی وجود دارد که تمامی آنها مطابق ثبت هزینه‌ها می‌ باشند. این هزینه‌ها شامل بارگیری حمل و نقل سود بازرگانی و …… می شود . که تمامی آنها کات مهم و لازم می‌باشد که باید حتماً تفکیک و ثبت شود تا بررسی حسابها راحت‌تر صورت گیرد. اگر به دنبال دانلود ثبت های حسابداری هستید، می توانید به صفحه دانلود رایگان ثبت های حسابداری مراجعه کنید.

در بخش زیر انواع ثبت های حسابداری تولیدی را معرفی کرده‌ایم. 

  • ثبت خرید اولیه : ثبت خرید اولیه که شامل موجودی کالا و بانک می‌ باشد.
  • ثبت پرداخت هزینه حقوق، دستمزد و بیمه :  شامل هزینه حقوق و دستمزد، هزینه بیمه اجتماعی، مالیات پرداختنی، بیمه پرداختنی و حقوق پرداختنی می باشد.
  • ثبت پرداخت هزینه‌ های غیر مستقیم‌ یا سربار: شامل معین، بدهکار، بستانکار،‌ سربار ساخت، هزینه‌ها و بانک می باشد.
  • ثبت صدور مواد اولیه به تولید: شامل کالای در جریان ساخت، سربار ساخت و موجودی اولیه می باشد.

در حال حاضر بسیاری برای ادغام با سایر بخش ها همانند اتصال فرآیند استخدام در منابع انسانی به عملکرد حقوق و دستمزد به سیستم اطلاعات حسابداری احتیاج دارند. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع سیستم به صفحه سیستم های حسابداری مراجعه کنید.

ترازنامه حسابداری تولید 

بعد از انواع ثبت‌ های حسابداری تولیدی نوبت به ترازنامه می‌ رسد. همانطور که در بخش بالا با انواع ثبت های حسابداری تولیدی آشنا شدیم در این بخش به ترازنامه می‌رسیم. لازم است بدانید ترازنامه در حقیقت یک گزارش می‌باشد که وضعیت دارایی بدهی و سرمایه را تعیین می‌ کند. از سوی دیگر ترازنامه برای تمامی کسب و کارها چه خدماتی و یا چه تولیدی به صورت یکسان می‌ باشد. لازم است در خصوص اهمیت ترازنامه بدانید ترازنامه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به گونه‌ ای که آن را یک واحد کاملا جدا در نظر می‌ گیرند.

تمامی ترازنامه‌ ها به سه بخش دارایی، بدهی و سرمایه تقسیم می‌ شوند. در حقیقت ترازنامه برای یک واحد اقتصادی یک تصویر از وضعیت مالی آن مکان می‌ باشد که در یک دوره زمانی طراحی شده است.

حسابداری حقوق و دستمزد یکی از انواع حسابداری می باشد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این نوع حسابداری به صفحه حسابداری حقوق و دستمزد مراجعه کنید.

یکی از دوره های تخصصی آموزشگاه آریا تهران دوره حقوق و دستمزد می باشد که شما می توانید برای ثبت نام و استعلام قیمت این دوره به صفحه آموزش حسابداری حقوق و دستمزد در این آموزشگاه مراجعه کنید.

نرم افزار حسابداری تولید

لازم است بدانید برای حسابداری تولیدی همانند سایر انواع حسابداری نرم‌ افزاری وجود دارد که حسابدار بتواند با استفاده از آن به بهترین شکل ممکن و آسان‌ترین شیوه مباحث مربوط به حسابداری را انجام دهد. نرم افزار حسابداری تولیدی هوفر در حال حاضر یکی از بهترین نرم افزار ها در این زمینه می‌ باشد که به صورت آنلاین و یکپارچه برای کسب و کار افراد تهیه شده است.

شما می‌ توانید در این نرم‌افزار فرمول‌ های گوناگون رو تعریف کرده و برای هر محصول استفاده کنید. همچنین شما می توانید فرمول های تولید را در نرم افزار هلو نیز تعریف کنید به همین منظور می توانید به صفحه فرمول تولید در هلو مراجعه کنید.

توجه داشته باشید که نرم افزار های حسابداری تولیدی دیگر نیز وجود دارد که در بخش زیر به معرفی این نرم افزار حسابداری تولید رایگان می‌ پردازیم. 

  • نرم افزار حسابداری تولید هلو
  • نرم افزار حسابداری تولیدی سپیدار
  • نرم افزار حسابداری تولیدی در پارسیان
  • نرم افزار حسابداری تولیدی معین

یکی از پرطرفدار ترین نرم افزار های حسابداری نرم افزار هلو می باشد که شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این نرم افزار به صفحه نرم افزار هلو در آموزشگاه آریا تهران مراجعه کنید. همچنین اگر علاقه مند به یادگیری این نوع نرم افزار حسابداری هستید، می توانید همین حالا به صفحه آموزش نرم افزار هلو مراجعه کنید.

کدینگ حسابداری تولید

کدینگ حسابداری تولیدی و صنعتی موجب ارائه گزارش های جامع و کامل از فعالیت های اقتصادی یک کسب و کار می باشد. لازم است بدانید این کدینگ به ترتیب شامل: گروه، تفصیلی، کل و معین می باشد. برای ثبت رویداد های مالی حسابداران این موارد را به طور درختی دسته بندی می کنند.

کدینگ حسابداری به تمامی سرشاخه ها که کدهایی دارند، می گویند. کدینگ برای هر واحد اقتصادی ویژه به خود آن جاست و حسابدار باید مطابق اطلاعات ویژه به واحد اقتصادی آن را آماده کنند.

اگر اطلاعی در خصوص کدینگ هزینه ها در حسابداری ندارید، توصیه ما به شما مطالعه مقاله کدینگ هزینه ها در حسابداری می باشد. همچنین شما می توانید برای مشاهده نمونه های کدینگ انبار به صفحه نمونه کدینگ انبار مراجعه کنید.  

پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال آموزش صفر تا صد نرم افزار هلو هستید حتما در دوره  دوره نرم افزار هلو شرکت کنید.

وظایف حسابدار شرکت‌ های تولیدی چیست

لازم است بدانید وظایف حسابدار در حسابداری تولیدی وظایفی می باشد که هر حسابدار دیگر باید به بهترین نحو ممکن آن را انجام دهد. این شخص باید کاملاً در این رشته آموزش‌ های لازم را دیده باشد و شناخت کامل به انواع موارد تخصصی برای حسابداری تولیدی داشته باشد.

در حقیقت می‌ توان گفت که حسابدار تولیدی باید تمام مواردی که در بالا بیان شده است را انجام داده و گزارش جامعی از وضعیت هزینه‌ ها به کارفرمای کسب و کار ارائه دهد. همچنین باید به درستی برای نوشتن اظهارنامه‌ ها عمل کرده و تلاش کند حساب‌ های شرکت تولیدی را تراز نگه داشته و کمک بسزایی به کاهش هزینه‌ ها کند. 

لازم است بدانید آموزشگاه آریا تهران برای کسب اطلاعات بیشتر شما در خصوص حسابداری بهترین مقالات حسابداری رایگان را در اختیار شما قرار داده است.

در پایان اگر سوالاتی در خصوص حسابداری تولید دارید، می توانید در بخش دیدگاه مقاله حسابداری تولید نظرات و سوالات خود را درج کنید تا در اسرع وقت تیم پشتیبانی آریا تهران سوالات شما را بررسی و پاسخ دهند.

حسابداری تولید چیست؟

این نوع حسابداری از ابتدا هزینه‌ های تولید را به صورت دقیق پیش‌بینی کرده و به مدیر تولیدی کمک بسزایی می‌ کند تا بر قیمت گذاری محصولات مدیریت و تمرکز داشته باشد و هزینه محصول نهایی را نیز مشخص کند.

نقش حسابداری تولید چیست؟

حسابداری تولید با استفاده از بها اطلاعات تمام هزینه های استفاده شده جهت فراهم کردن کالای فروش رفته را حفظ و نگه داری می کند.

ترازنامه حسابداری تولید چیست؟

ترازنامه در حقیقت یک گزارش می‌باشد که وضعیت دارایی بدهی و سرمایه را تعیین می‌ کند.