سفته چیست

سفته یکی از اسناد تجاری می باشد که برای اهداف مختلفی کاربرد دارد و در بسیاری از مواقع بعنوان ضمانت نامه مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله درمورد اینکه سفته چیست و قانون درباره آن چه می گوید به طور کامل صحبت کرده ایم. اگر می خواهید با انواع سفته و مزایا و […]

نکته: در صورتی که نیازمند قرار گرفتن آموزش خاص و یا مطلبی به صورت رایگان در حوزه های حسابداری و کامپیوتر هستید آن را در قسمت نظرات همین صفحه وارد کنید.

سفته یکی از اسناد تجاری می باشد که برای اهداف مختلفی کاربرد دارد و در بسیاری از مواقع بعنوان ضمانت نامه مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله درمورد اینکه سفته چیست و قانون درباره آن چه می گوید به طور کامل صحبت کرده ایم. اگر می خواهید با انواع سفته و مزایا و معایب آن آشنا شوید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

سفته چیست
سفته چیست

سفته چیست

سفته چیست و قانون درباره آن چه می گوید؟ در پاسخ به سوال سفته چیست به زبان ساده (سفته چیه)، باید بگوییم که سفته به انگلیسی به معنای Promissory note می باشد که اشتباها صفته/سفده/صفتع هم نوشته می‌ شود، همانند چک، یکی از انواع اسناد تجاری محسوب می شود.

سفته در معاملات تجاری و بازرگانی مزایای و کاربردهای بسیاری دارد و سندی است که تعهد بوجود می آورد و صادر کننده آن موظف می شود که در مدت زمان مشخص شده، وجه نوشته شده در این سند تجاری را پرداخت کند.

در واقع علت به وجود آمدن بیشتر اسناد تجاری به این امر برمی گردد که جا به جا کردن پول برای انجام معاملات کاری سخت و ریسک پذیر بوده و هنوز هم کاری پرخطر محسوب می شود. هر چند این روزها سفته در اکثر معاملات حکم ضمانت را دارد و در بیشتر مواقع از چک برای انجام معاملات استفاده می شود.

سفته بانکی در اصل سندی است که به موجب آن امضاء کننده موظف است در مدت زمان مشخص شده، پرداخت کند. سفته بانکی معمولا با توجه به شرایط و مهلت تعیین شده برای بازپرداخت، نرخ بهره، مبلغ وام و سایر جزئیات قراردادی مشخص می‌ شود.

نکته ای که قابل ذکر است این است که با اینکه سفته سال هاست که در بین مردم رواج دارد و بسیاری از افراد از آن برای معاملات مختلف استفاده می کنند، همچنان قوانین سفته برای بسیاری از افراد ناشناخته است و جایگاهی شبیه به چک پیدا نکرده است.

پیشنهاد ویژه: برای شرکت در بهترین دوره حسابداری ویژه بازار کار از مقدماتی تا پیشرفته همراه با دریافت مدرک معتبر فنی و حرفه ای قابل ترجمه پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره حسابداری آموزشگاه اریا تهران مراجعه کنید.

اگر می‌ خواهید در مورد انواع سفته، نمونه سفته پر شده و مزایای سفته نسبت به چک اطلاعات کاملی کسب کنید، در ادامه با ما همراه باشید.

تاریخچه ظهور سفته چیست
تاریخچه ظهور سفته چیست

تاریخچه ظهور سفته چیست

تاریخچه ظهور سفته چیست؟ سفته‌ ها (اسناد پولی) تاریخچه‌ ای بسیار قدیمی دارند و از دوران‌ های قدیم تا امروز به عنوان ابزارهای مالی و اقتصادی مورد استفاده قرار گرفته‌ اند. در طول تاریخ، سفته‌ ها تغییرات متعددی را در شکل ظاهری، استفاده و جایگاه خود تجربه کرده‌ اند. در ادامه، تاریخچه‌ مختصری از ظهور سفته‌ ها آورده شده است:

در دوران باستان، معاملات تجاری و تبادل کالاها اغلب به صورت تبادل مستقیم از طریق کالاها صورت می‌ پذیرفت. اما با گذر زمان و نیاز به ابزاری برای تسهیل معاملات و نقل و انتقال ارزش، سفته‌ هایی شبیه به اوراق بهادار به کار گرفته می‌ شدند.

در دوران میانه، تجارت بین‌ المللی و معاملات اقتصادی پیچیده‌ تر شدند و نیاز به ابزارهای پولی موثرتر احساس می‌ شد. سفته‌ های بانکی و اسناد مشابه توسط بانک‌ ها و موسسات مالی صادر می‌ شدند تا تجارت و اقتصاد را تسهیل کنند.

با پیشرفت‌ های تکنولوژیک، نظام پولی کشورها تغییر کرد و پول نقدی به صورت عمده به کار گرفته شد. اما سفته‌ ها نیز در قالب اسناد مالی مانند سفته‌ های تسهیلات بانکی و اوراق قرضی همچنان در معاملات و اقتصاد به کار می‌ روند.

در طول تاریخ، اهمیت و نقش سفته‌ ها در اقتصاد و معاملات مختلف بسته به شرایط و فرهنگ‌ های مختلف تغییر کرده است. امروزه، سفته‌ ها در انواع مختلف معاملات به کار می‌ روند و کاربردهای مختلفی دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

پیشنهاد ویژه: اگر می خواهید یادگیری حسابداری را شروع کنید و به همین خاطر به دنبال بهترین آموزشگاه حسابداری در تهران، زیر نظر اساتید برتر کشور با ارائه دریافت مدرک فنی حرفه ای هستید، پیشنهاد می کنیم به صفحه آموزشگاه حسابداری تهران مراجعه نمایید.

اگر می خواهید بدانید چگونه سفته بگیریم، در ادامه این مطالب با ما همراه باشید.

انواع سفته
انواع سفته

انواع سفته

همانطور که گفتیم از سفته برای انجام امور مختلف استفاده می شود و به همین جهت می توان برای آن انواع مختلفی در نظر گرفت اما همانطور که اشاره شد در حال خاضر سفته بیشتر نقش ضمانت را دارد و در بسیاری از مواقع برای پرداخت وام، تضمین حسن انجام کار، مطالبه دینی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

البته باید بدانید که همه این موارد با یک نوع سفته قابل انجام هستند و درواقع انواع سفته با یک ظاهر مشخص وجود دارد. انواع سفته عبارتند از:

  • پرداخت کالا در معاملات
  • تضمین اجرای تعهدات
  • تضمین پرداخت اقساط وام
  • استخدام و حسن انجام کار

در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای سفته اشاره می کنیم.

اگر می خواهید با نحوه مشاهده و استعلام سهام عدالت با کد ملی آشنا شوید، به صفحه مشاهده سهام عدالت با کد ملی مراجعه نمایید.

کاربرد سفته چیست

سفته برای موارد مختلفی استفاه می شود که کاربرد آن شامل موارد زیر است:

  • جهت پرداخت مبلغ بدهی در زمان و موعد مقرر که بین دونفر
  • جهت ضمانت وام که توسط فرد وام گیرنده به بانک‌ ها داده می‌ شود
  • جهت انجام تعهدات قراردادهای پیمانکاری و حسن انجام کار از پیمانکار گرفته می‌ شود

از کجا سفته بگیریم

سفته از کجا بخریم؟ چطور سفته بگیریم؟ برای دریافت سفته کاغذی، شما می بایست، به شعب بانک ها یا دکه های روزنامه فروشی دارنده سفته، مراجعه کنید و با پرداخت مبلغ قیمت سفته ۱۴۰۲، اقدام به خرید سفته نمایید.

حال شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که مدارک لازم برای گرفتن سفته از بانک چیست؟ برای دریافت سفته مدارک خاصی لازم نمی باشد و تنها با داشتن کارت ملی می توانید اقدام به دریافت سفته نمایید.

پیشنهاد ویژه: مفاصا حساب چیست؟ درباره انواع مفاصا حساب چه می دانید؟ اگر می خواهید با مفهوم کلی مفاصا حساب آشنا شوید، حتما مقاله مفاصا حساب چیست را مطالعه کنید.

نحوه صدور سفته
نحوه صدور سفته

نحوه صدور سفته

همانطور که گفتیم باید سفته را بخرید. در نحوه صدور سفته نیز باید مواردی رعایت گردد، تا سفته در مقام سند تجاری باقی بماند.

در توضیحات حقوقی در مورد قوانین سفته معمولا ذکر می شود که اگر در هنگام صدور سفته نکات صحیح رعایت نشود، سفته دیگر حکم یک سند تجاری را نخواهد داشت و تنها بعنوان یک سند عادی در نظر گرفته می شود.

در این صورت دیگر مزایای اسناد تجاری شامل آن سفته نخواهد بود. در ادامه به مراحل صحیح نحوه صدور سفته اشاره می کنیم.

پیشنهاد ویژه: آیا شما هم می خواهید بدانید نحوه مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی با کد ملی از سامانه و تلفن همراه چگونه است؟ به این منظور پیشنهاد می کنیم مطالب صفحه مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی با کد ملی را مطالعه کید.

شرایط سفته چیست؟

علاوه بر محدودیتی که در مورد مبلغ سفته حاکم است، باید مبلغ مورد نظر که بدون شک کمتر یا برابر با سقف سفته است در سفته درج شود. در صمن مبلغ سفته باید به حروف نوشته شود تا از سو استفاده از سفته جلوگیری شود.

تاریخ صدور سفته چیست؟

تاریخ صدور سفته چیست؟ بر اساس قانون اسناد تجاری تاریخ صدور سفته نیز باید در آن درج شود، در غیر این صورت سند هیچگونه ارزش تجاری نخواهد داشت. ضمنا تاریخ مورد نظر باید به صورت دقیق یعنی روز و ماه و سال به صورت حروف نوشته شود.

سَفته یا سُفته

سَفته یا سُفته؟ شاید شما هم بخواهید بدانید تلفظ کدام صحیح است؟ در مورد تلفظ سفته که در اکثر مواقع به صورت، سَفته یا سُفته است نیز باید بگوییم، از آنجایی که در عرف از این سند تجاری با عنوان سُفته هم یاد می‌ شود، اما عبارت سَفته طبق فرهنگ دهخدا و عمید، صحیح تر است.

نام گیرنده در سفته

یکی دیگر از قوانین سفته، مربوط به نوشتن نام گیرنده در سند است. نام گیرنده که به عنوان طلبکار مورد نظر شناخته می شود، در سفته درج شود. همانطور که گفتیم اگر تمامی نکات در سفته اجرا نشود، سفته هیچ ارزشی نخواهد داشت. برای امنیت بیشتر بهتر است حتما نام گیرنده در سفته نوشته شود.

تاریخ پرداخت سفته

تاریخ پرداخت سفته، یکی دیگر از مهم ترین قوانین سفته می باشد. در صورتی که تاریخ پرداخت در سفته درج نشود، سفته در هر زمان قابل وصول و ادعا خواهد بود و شخص گیرنده در هر زمان می تواند برای دریافت مبلغ آن اقدام نماید. توجه داشته باشید که تاریخ پرداخت باید شامل اعداد روز و ماه و سال (به عدد و حروف) باشد.

امضا یا مهر صادرکننده سفته

حال شاید بپرسید که کجای سفته باید امضا شود؟ با درج مهر یا امضای صادر کننده سفته، تعهد شخص در قبال این سند تجاری شروع می شود.

نکته مهم در مورد امضا یا مهر سفته این است که همه مواردی که تا به اینجا گفته شد، می بایست توسط صادر کننده در سفته انجام شود.

سقف سفته چقدر است

در هر برگ سفته که شما از بانک یا مراکر مربوطه خریداری می کنید اطلاعاتی در مورد سقف آن نوشته شده است. به طور مثال سفته تا سقف ۳۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ میلیون ریال.

حال شما باید مبلغ مورد نظر را در برگه سفته درج کنید که این مبلغ برای امنیت بیشتر و کاهش احتمال خطا، هم به صورت حروف و هم به صورت عدد باید نوشته شود.

شاید شما هم بخواهید درباره نحوه محاسبه اضافه کاری و تعطیل کاری و جمعه کاری بخوانید.

آیا امکان انتقال سفته وجود دارد

یکی از سوالات دیگری که ممکن است در ذهنتان شکل بگیرید این است که آیا سفته هم مانند دیگر اسناد تجاری مانند چک قابلیت انتقال دارد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله، در قوانین سفته در هر صورت امکان انتقال سفته وجود دارد.

اگر نامی در سفته درج نشده باشد راه انتقال آن این است که حامل آن تغییر پیدا کند. در این صورت سفته در دست هر شخصی باشد به او منتقل شده است.

در صورتی که در سفته نامی درج شده باشد، می توان آن را پشت نویسی کرد و به شخص دیگری منتقل کرد.

سامانه الکترونیکی سفته چیست

براساس گزارشات خزانه داری کل کشور، اقدام به طراحی و پیاده سازی سامانه سفته و برات الکترونیکی را در چهارچوب پروژه خزانه‌ داری الکترونیک با همکاری دستگاه‌ های ذیربط و شبکه بانکی در دستور کار خود کرده است.

ارائه خدمات سریع و دقیق به مردم، قطع زنجیره‌ های واسطه در ارائه اوراق مذکور، جلوگیری از وقوع جرائمی مانند جعل و سوء استفاده‌های احتمالی از اوراق ذکر شده و اصالت و اعتباربخشی با امضای دیجیتال توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک‌ های عامل از جمله مزایای سامانه الکترونیکی سفته می باشد.

فرق چک و سفته چیست
فرق چک و سفته چیست

فرق چک و سفته چیست

فرق چک و سفته چیست؟ کدام یک معتبرتر است؟ مهم ترین فرق چک و سفته به زبان ساده را اینطور بیان خواهیم کرد که چک جنبه کیفری دارد و در صورتی که در مدت زمان مشخص شده پرداخت نشود دارنده چک می تواند به‌ راحتی از صادرکننده آن شکایت کرده و سریعا به نتیجه برسد.

درصورتی که سفته جنبه کیفری ندارد به این معنا که اگر در زمان موعد پرداخت نشود جرم محسوب نمی شود و دارنده سفته می‌ تواند از راه حقوقی اقدام کند.

اگر سفته از طریق حقوقی مطالبه شود این احتمال را دارد که باعث جلب صادرکننده شود اما هیچ‌ گونه سابقه کیفری برای صاحب سفته به وجود نخواهد آمد.

تفاوت سفته و برات چیست

یکی از قوانین و شروط اصلی در برات، مکان و چگونگی پرداخت وجه می باشد. هر زمان گیرنده وجه برات، مطالبه یا اعتراض کند، آثاری بر آن مترتب است در صورتی که در سفته که بدهکار آن را امضا می کند وجود محل الزامی نمی باشد. به این معنا که در موعد مشخص شدعه توسط صادرکننده باید سفته پرداخت شود.

سفته ضمانت چیست

به طور کلی سفته از انواع اسناد تجاری خاص محسوب می شود. اسناد تجاری خاص شامل برات، چک و سفته (فته طلب) می باشند.

سفته مانند برات و چک، وسیله ای برای پرداخت است اما تحویل آن به طلبکار باعث پرداخت بدهی نیست.

به عبارتی ساده تر، این ۳ نوع اسناد تجاری وسیله ای برای کسب اعتبار در انواع معاملات به شمار می روند. فرد تجارت‌ کننده، می تواند با دادن اسناد تجاری مدت‌ دار و پذیرش آن‌ ها از سوی فروشندگان، اعتبار کسب کند.

سفته سفید امضا چیست

سفته همانند دیگر اسناد تجاری از جمله چک و برات، قابل انتقال به غیر است. سفته سفید امضا مانند چک سفید امضا محسوب می شود. به این معنا که صادر شدن آن بدون امضا و تاریخ می‌ تواند فرد بدهکار را با ضرر و زیان هایی روبرو کند.

مزایا و معایب سفته چیست
مزایا و معایب سفته چیست

مزایا و معایب سفته چیست

مهم ترین مزایا و معایب سفته چیست؟ سفته هم همانند سایر اسناد مالی دارای مزایای و معایبی می باشد که در ادامه قصد داریم به آن اشاره کنیم:

از مهم ترین مزایای سفته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در دسترس بودن منابع مالی
  • سهولت بیشتر در انجام معاملات مالی
  • بکارگیری جهت خرید‌های بین‌ المللی و سرمایه‌ گذاری‌ ها

اما درمورد معایب استفاده از سفته باید بگوییم که یکی از مهم‌ ترین معایب استفاده از سفته، انتقال‌ پذیر بودن آن است. این امر، همانند چک سفید امضا شده می‌ تواند معضلاتی را برای فرد صادرکننده سفته به همراه داشته باشد.

سررسید سفته چیست

سررسید سفته چیست؟ سررسید سفته به تاریخی گفته می شود که در آن صادرکننده موظف به پرداخت وجه می باشد که ممکن است به صورت زیر باشد:

  • عندالمطالبه: صادرکننده سفته وظیفه دارد به محض مراجعه صاحب سفته، مبلغ را پرداخت نماید.
  • در تاریخی معین: تاریخ سررسید سفته، با ذکر روز و ماه و سال در آن درج شده است.
  • پس از مدتی معین از تاریخ صدور سفته: تاریخ سررسید به صورت مدت‌ دار و براساس ماه‌ و روز می باشد. به طور مثال، سفته دوماهه یا ۴۵ روزه.

نکول سفته چیست

نکول سفته چیست؟ در صورتی که صادرکننده سفته در تاریخ مشخص شده وجه را پرداخت نکند، سفته توسط صادرکننده آن می تواند نکول یا واخواست شود.

برای وصول مبلغ سفته طلب‌ های واخواست شده باید به مراجع قانونی مراجعه کنید. طبق دیدگاه حسابداری، نکول سفته دفاتر صادرکننده ثبتی ندارد، چرا که از نظر صادرکننده بدهی او، همچنان یک سند تجاری تلقی می‌ شود.

حساب‌ داران در هنگام نکول سفته، اسناد تجاری را به مطالبات عادی تغییر شکل داده و مبلغ سفته را از اسناد دریافتی خارج و به حساب‌ های دریافتی منتقل می‌ نمایند.

چگونه سفته باطل میشود

در برخی مواقع صادرکننده سفته با توجه به دلایل مختلفی از جمله مفقود شدن، برای جلوگیری از سوء استفاده‌ های احتمالی به دنبال راهی برای ابطال آن است.

سفته سندی حقوقی است که صادرکننده آن در قبال آن متعهد است؛ بنابراین اگر به دلایلی این سند مفقود شده باشد، باید نسبت به باطل کردن آن اقدام درست و به‌ موقع را انجام دهد. سفته چه در وجه فردی مشخص باشد چه در وجه حامل، شامل قوانین یکسانی می باشد.

نحوه ابطال سفته گم شده

اگر به هر دلیلی سفته مفقود شود باید برای ابطال آن اقدام کنید. نحوه ابطال سفته گم شده کار سخت و دشواری نیست. شا می توانید با مراجعه به دادگاه و انتشار آگهی در روزنامه در این باره اقداماتی را انجام داد. در صورتی که صادر‌کننده سفته، سفته مفقود شده را باطل نکند راه را بر سودجویان باز خواهد گذاشت.

آیا سفته زندان دارد

یکی از مهم ترین چالش ها و دغدغه هایی که افراد در هنگام صدور سفته با آن مواجه هستند، مربوط به عواقب وصول نشدن سفته است که در بیشتر مواقع می پرسند که مجازات سفته چیست؟ آیا سفته زندان دارد؟

در این باره باید بگوییم که دارنده سفته می‌ تواند علیه صادرکننده، پشت‌ نویس یا ضامن اقدام قانونی کند؛ اما همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم سفته یک سند حقوقی می باشد نه کیفری، به این معنا که عدم پرداخت آن در تاریخ موعد، جرم محسوب نمی‌ شود.

در صورتی ‌که صدور چک بلامحل جرم محسوب می شود چرا که چک برخلاف سفته جنبه کیفری دارد. اگرچه دارنده سفته می‌ تواند با طرح دعوی در دادگاه حقوقی علیه صادرکننده آن حکم جلب و بازداشت او را دریافت کند، اما این به ‌معنای داشتن آثار کیفری و سوء پیشینه کیفری برای وی محسوب نخواهد شد.

دارنده می‌ تواند با مراجعه به اداره ثبت درخواست توقیف اموال بلامعارض صادرکننده و ضامن را داده و برای وصول طلب خود درخواست نماید یا با قسط‌‌ بندی مبلغ مورد نظر طلب خود را وصول نماید.

در صورتی که دارنده، با همه این اقدامات موفق به وصول آن نشود می‌ تواند با دریافت برگ جلب از دادگاه صادرکننده را تا زمان اتمام پرداخت در بازداشت نگه دارد.

سفته استخدام چیست

اگر در جستجوی کار در شرکت های مختلف هستید و هنوز کار مورد نظر خود را جستجو نکرده اید، باید بدانید که بسیاری از شرکت ها، حین استخدام نیروی جدید سـفته دریافت می‌ کنند.

معمولا، این سـفته‌ ها بعنوان ضمانت و حسن انجام کار گرفته می‌ شود و تنها جنبه ضمانت و تعهد دارند که بنابر الزامات هر کسب و کاری شامل مبالغ مختلفی است.

به همین خاطر، کارفرما نمی‌ تواند اقدام به وصول وجه سفته کند مگر اینکه بتواند اثبات کند کارمند یا کارگر در انجام وظایف و تعهداتی کوتاهی کرده است.

قیمت سفته ۱۴۰۲ چقدر است

قیمت سفته ۱۴۰۲ (قیمت سفته آزاد) برای هر یک میلیون تومان سفته، مبلغ پانصد تومان می باشد که با افزایش مبلغ اسمی سفته، قیمت خرید آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. حال با این محاسبه به راحتی می توانید محاسبه کنید که قیمت سفته ۵۰۰ میلیونی چقدر است یا اینکه قیمت سفته ۱۰۰ میلیونی چقدر است؟

لازم به ذکر است که قیمت سفته را مجلس شورای اسلامی تعیین و تصویب می کند و سپس طی بخشنامه ای به عموم مردم اعلام می نماید.

جمع بندی

در این مقاله به ارائه مطالب کاملی درباره اینکه سفته چیست پرداخته ایم تا بتوانیم به تمامی سوالات شما از جمله اینکه قانون سفته چیست، سفته چقدر معتبر است، سفته چه مبلغ هایی دارد، سفته چه مزایا و معایبی دارد، سفته چنده، سفته چگونه اعتبار دارد و… صحبت کرده ایم.

اگر هر گونه سوال یا ابهامی درباره اینکه سفته چیست pdf دارید، می توانید در قسمت نظرات مطرح کنید یا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

سوالات متداول
تعریف سفته چیست؟

سفته نوعی سند تجاری محسوب می شود که در معاملات تجاری و بازرگانی مزایا و کاربردهای بسیاری دارد و سندی است که تعهد بوجود می آورد و صادر کننده آن موظف می شود که در مدت زمان مشخص شده، وجه نوشته شده در این سند تجاری را پرداخت کند.

سفته از کجا بگیرم؟

همانطور که گفته شد، برای دریافت سفته می توانید به شعب بانکی یا دکه های روزناه فروشی دارای سفته مراجعه کنید و اقدام به دریافت سفته کنید.

سفته تا چند سال اعتبار دارد؟

در پاسخ به سوال سفته چقدر اعتبار دارد باید بگوییم که در سفته عندالمطالبه دارنده می بایست حداکثر ظرف یک سال نسبت به مطالبه سفته اقدام نماید و پس از یک ‌سال باید در مدت زمان ۱۰ روز اقدام به واخواست سفته نماید.