اگر نمی دانید حسابررسی چیست این مقاله را تا انتها بخوانید. تا علاوه بر آشنایی با تعریف حسابرسی با فرایند و اصول حسابرسی نیز آشنا شوید.
حسابرسی از حساس ترین مشاغل و مسئولیت هایی است که موجب حفظ سلامت مالی یک شرکت و در نهایت جامعه میشود. با توجه به این که در نظر عام حسابرسی و حسابداری معنی یکسانی دارند ما در این مقاله شما را به شناخت بیشتر حسابرسی، اصول و فرایند آن دعوت میکنیم.
آنچه در این پست می خوانید :
تعریف حسابرسی چیست
همانطور که قبلا گفته شد، حسابرسی یکی از انواع حسابداری است.
حسابرسی یا AUDIT در معنا یعنی بازرسی جستجوگرانه کلیه مدارک و اسناد حسابداری به منظور کشف تقلب و اشتباه. این موضوع با بررسی گزارشات مالی یک شرکت یعنی هر آن چه که شرکت در طی یک دوره زمانی ثبت نموده انجام می شود. باید بدانید که این گزارش را فردی بررسی می نماید که به شرکت هیچ گونه وابستگی نداشته باشد.
گزارش مالی همان دفتر صورت های مالی است که شامل صورت درامد و هزینه ها و ترازنامه و صورت گزارش های مالی و افزایش یا کاهش حقوق صاحبان سهام و همین طور بقیه یادداشت های مالی شرکت است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید مقاله حسابداری مالی چیست را مطالعه کنید.
اهداف حسابرسی چیست ؟
هدف از حسابرسی این است که بدانند در شرکت ها و موسسات خصوصی و دولتی آیا صورت های مالی دقیقا طبق استاندارد های حسابداری تعیین شده اند یا خیر.
قطعا حسابرسی که مسئول رسیدگی به این کار است باید از قوانین و مصوبات تعیین شده اطلاعات جامع و کافی داشته باشد. به همین دلیل وابسته به نوع اطلاعات درخواستی ذس نفعان، ما چند نوع حسابرسی داریم.
انواع حسابرسی
همان گونه که حسابداری انواع مختلفی دارد حسابرسی نیز کاربرد ها و انواع مختلفی دارد که پس از ذکر نام آن ها به توضیح مختصری درباره انواع حسابرسی میپردازیم.
- حسابرسی قانونی
- حسابرسی داخلی
- حسابرسی صورت های مالی
- حسابرسی رعایتی
- حسابرسی عملیاتی
حسابرسی قانونی
وقتی اعضای شرکت و شرکا در مورد صورت های مالی شرکت به توافق نمی رسند و یا در یک یا چند مورد دچار اختلاف نظر می شوند می توانند برای رفع این اختلاف از حسابرسان قانونی کمک بگیرند. در واقع حسابرس قانونی یک فرد جدا از شرکت می باشد که باید از قوانین و مصوبات شرکت مطلع باشد و پس از مطالعه اطلاعات و صورت های مالی به حل این اختلاف کمک میکند.
حسابرسی داخلی
معمولا در شرکت ها و ادارات بزرگتر که گردش های مالی بیشتری دارند خود شرکت قسمتی از کادر و نیروی خود را به این منظور استخدام و مدیریت میکند که آن ها موظف هستند برای راستی آزمایی عملکرد شرکت به طور مستمر بخش مالی را کنترل کنند. این حسابرسان در واقع کارمند خود شرکت میباشند.
حسابرسی صورت های مالی
در این نوع حسابرسی صورت های مالی شرکت از تمام جنبه ها مورد بررسی قرار میگیرد. به عنوان مثال این صورت ها با استاندارد های حسابداری مورد مقایسه و بررسی قرار میگیرد. پس معیار در این نوع حسابرسی استانداردهای از پیش تعیین شده است که مدارک و شواهد موجود را با آن مقایسه میکنند.
حسابرسی رعایتی
برای حسابرسی رعایتی باید اطلاعات قابل اثبات و دارای مدارک یا استانداردی برای رجوع وجود داشته باشد که این استاندارد ها توسط مقامات مربوطه قبلا مقرر شده اند.
مثلا حسابرسی بانک ها توسط اداره بازرسی کل از این نمونه حسابرسی رعایتی می باشد. امریکا در دولت فدرال بسیاری از واحدها مورد حسابرسی قانون ۱۹۸۴ قرار گرفته اند. به موجب این قانون هر واحد دولتی ایالتی ای ولایتی که بیش از صد هزار دلار از بودجه فدرال را مورد مصرف قرار می دهد باید مورد حسابرسی قرار گیرد.
حسابرسی عملیاتی
در این نوع حسابرسی تنها قسمتی از سازمان یا شرکت به منظور صحت سنجی مورد حسابرسی قرار می گیرد. مثلا در یک فروشگاه میزان کالایی که به فروش می رسد یا نحوه فروش یا چگونگی خدمات رسانی به مشتری و در مقابل حسابرسی هدفی که شرکت به آن رسیده یا نرسیده است مورد حسابرسی قرار میگیرد. اگر این شرکت یا سازمان وسیع باشد برای هر نوع خدمتی قسمت ویژه ای در نظر گرفته شده باشد این حسابرسی هم منظم تر خواهد بود.
فرایند حسابرسی چیست ؟
پس از تهیه گزارش مالی توسط مدیران شرکت و طبق مقررات و الزامات قانونی این گزارش توسط مدیران تایید میگردد و در اختیار حسابرسان قرار میگیرد. حسابرسان باید اشراف کامل به شرایط شرکت چه شرایط موقت مثل تورم یا هر پدیده ای که به نوعی بر عملکرد شرکت تاثیر گذاشته باشد و چه شرایط دائمی شرکت داشته باشد.
حسابرسی چگونه انجام میشود؟
حسابرسان با مطالعه روی ریسک هایی که شرکت در طول سال انجام داده است و اینکه ریسک ها تاثیری بر روند مالی و کاری شرکت داشته اند آن ها را ارزیابی میکنند.
در نتیجه با این کنترل ها میزان فعالیت های حمایتی مدیران دراین دوره را مورد نظارت قرار میدهند و با مقایسه این شواهد و گزارش مالی و نتایج آن و انطباق آن با استاندارد ها به نتایج مالی پی میبرند. پس از تهیه گزارش کلی این گزارش در اختیار اعضای هیئت مدیره، شرکا و مدیران قرار میگیرد.
اصول حسابرسی چیست؟
حسابرسی بر شش اصل استوار است:
- درستکاری
- ارائه منصفانه
- مراقبت حرفه ای
- محرمانگی
- استقلال
- رویکرد مبتنی بر شواهد
رشته حسابرسی چیست ؟
تا قبل از سال ۱۳۹۱ حسابرسی به عنوان یک رشته جدای تحصیلی وجود نداشت اما به عنوان یک درس مستقی در تمام گرایشات رشته حسابداری تدریس میشد. به دلیل این که حسابرسی جزو مشاغل مهم و تعیین کننده امنیت مالی شرکت ها میباشد و به عنوان یک حرفه مستقل در سازمان ها و ادارات مورد توجه است، لذا این رشته در مقطع کارشناسی ارشد از سال ۱۳۹۱ در بعضی از دانشگاه ها تدریس میشود.
پیشنهاد ویژه: برای یادگیری حرفه ای و اصولی حسابداری، خدمات آموزش رایگان حسابداری را از بهترین آموزشگاه حسابداری در تهران دریافت کنید. خدمات شامل فیلم آموزشی رایگان، جزوات رایگان، آزمون آنلاین حسابداری رایگان، دوره های حضوری و آنلاین و ….
تفاوت دروس حسابرسی و حسابداری
بسیاری از دروس اصلی رشته حسابرسی و حسابداری مشترک هستند. اما دروس متفاوتی که در رشته حسابداری تدریس نمی شود و مخصوص رشته حسابرسی است در زیر آمده است :
مدیریت رفتار سازمانی پیشرفته و کاربرد آن در حسابرسی
حسابرسی سیستم های کامپیوتری
طراحی پژوهش های حسابرسی
بررسی مسائل کاربردی در حسابرسی
کاربرد قوانین و مقررات مالی بانکی و بازرگانی در حسابرسی
حسابرس کیست ؟
حسابرسان را معمولا به دو دسته تقسیم میکنند.
- حسابرسان داخلی
- حسابرسان مستقل
حسابرسان داخلی
حسابرسان داخلی به منظور بهتر شدن راندمان شرکت، سیاست های شرکت را مورد بررسی قرار می دهند ولی این حسابرسان کارمند همان شرکت یا سازمان هستند و اطلاعات جمع آوری شده را پس از جمع آوری و بازرسی به هیئت مدیره یا مدیران انتقال میدهند.
حسابرسان مستقل
کارمند شرکت نیستند بلکه در موسسات حسابرسی کار می کنند و بسته به این که موسسه کارفرما با کدام شرکت چه قراردادی منعقد کنند در شرکت ها مستقر می شوند و پس از بررسی مدارک و مستندات گزارشات خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه میدهند.
مهارتهای مورد نیاز حسابرس
امروزه برای کار حسابرسی علاوه بر تخصص در زمینه محاسبات و تحلیل اطلاعات و داشتن مهارت بالا در زمینه حسابداری، شخص حسابرس باید بر نرم افزارهای حسابداری، سیستم های حسابداری، مالی و کامپیوتری نیز تسلط کامل داشته باشد. زیرا بیشتر امور حسابداری و حسابرسی به صورت کامپیوتری انجام میشود.
حسابرسان باید مهارت های اجتماعی، ارتباطی، کلامی و نوشتاری بسیار بالایی داشته باشند. آن ها حساب های سازمان یا شرکت را بررسی میکنند و پس از جمع آوری اطلاعات و تحلیل آمار و ارقام سیستم های گزارش مالی را ارزیابی میکنند.
آموزش حسابرسی
پیشنهاد آموزشی: اگر به حسابرسی علاقمند هستید برای شروع این کار می توانید از فرصت های زیر استفاده کنید
اگر از حسابداری چیزی نمی دانید می بایست فرآیند یادگیری خود را با دوره حسابداری مقدماتی فنی حرفه ای شروع کنید یا بهتر از آن، در دوره حسابداری بازار کار مجتمع فنی آریا تهران شرکت کرده تا علاوه بر اصول حسابداری با حسابداری حقوق و دستمزد، نرم افزار هلو، لیست بیمه و اظهارنامه نیز آشنا شده و مدرک بین المللی دریافت کنید.
در صورتی که با اصول حسابداری و نرم افزار های حسابداری آشنا هستید، شرکت در دوره حسابرسی آموزشگاه آریا تهران به شما پیشنهاد می شود.
تفاوت حسابرسی و حسابداری
- در حسابداری، اسناد در دفاتر تجاری و سیستم های کامپیوتری تهیه و تنظیم میشود. ولی در حسابرسی این اسناد و مدارک ارزیابی میشوند و مورد اظهار نظر قرار میگیرند.
- حسابداران معمولا روزانه اطلاعات ورودی و خروجی را ثبت میکنند ولی حسابرسان در بازه زمانی خاصی مبادرت به ارزیابی مدارک حسابداری می نمایند. مثلا سالی یک بار یا با توجه به قرارداد مربوطه این کار را انجام میدهند.
- حسابداری چون خودش اطلاعات را ثبت میکند پس از درستی آن مطمئن است مگر این که اشتباهی در ترازنامه وجود داشته باشد. ولی کار حسابرس انتقاد و بازرسی صورت های مالی است.
- با توجه به این که حسابرس باید اطلاعاتی که حسابداری نوشته است را بررسی کند پس باید با وظایف حسابدار به طور کامل اشنایی داشته باشد. اما حسابدار نیازی به فراگیری مهارت های حسابرس ندارد.
- حسابرس مسئول رفع ایرادات حسابداری نمیباشد بلکه فقط آن ها را پیدا میکند و به مسئولین گزارش میدهد.
استانداردهای حسابرسی چیست؟
قوانین و مواردی که از قبل تعیین شده اند استاندارد نامیده میشوند. حال باید دید استاندارد های حسابرسی چه میباشند. این استانداردها ابتدا در سال ۱۹۴۷ برای اولین بار توسط حسابداران امریکا تصویب شد.
در این مورد مطالعه مقاله استاندارهای حسابداری خالی از لطف نیست.
۳ گروه استاندارد وجود دارند که هر کدام از این سه گروه نیز استاندارد های زیرگروه دارند.
مجموعه استانداردها ده مورد هستند که در زیر به آن ها اشاره میکنیم.
استاندارد های عمومی حسابرسی
تکیه این استاندارد بر ویژگی ها وتوانایی های علمی و شخصیتی حسابرسان است. که خود شامل سه استاندارد میشود
- صلاحیت حرفه ای و اموزش کافی
- استقلال رای
- اعمال مراقبت حرفه ای
استانداردهای اجرای عملیات حسابرسی
این استاندارد نیز شامل سه بخش میشود:
- برنامه ریزی کافی و سرپرستی ( یعنی داشتن یک طرح مدون و یک طرح تفضیلی برای تعیین )
- کسب شناخت کافی از ساختار کنترل های داخلی صاحب کار که طبق آن حسابرسی باید از ساختار کنترل داخلی شرکت شناخت کافی داشته باشد.
- جمع آوری شواهد کافی و قابل اطمینان که طبق آن حسابرس باید از شواهدی که جمع آوری کرده به عنوان مبنای معقول برای اظهار نظر بتواند استفاده کند.
استاندارد های گزارشگری در حسابرسی
این استاندارد حسابرسی نیز شامل چهار بخش میشود:
- صورت های مالی باید با اصول حسابداری منطبق باشد
- به کار گیری یکنواخت اصول و استاندارد های حسابداری
- افشای کافی اطلاعات
- اظهار نظر در مورد صورت های مالی یا عدم اظهار نظر
شغل حسابرسی
رشته حسابرسی به خاطر این که همیشه بازار کار خوبی دارد معمولا تمام ادارات و سازمان ها حداقل دو تا چند نفر حسابرس نیاز دارند و این به بهتر شدن بازار کار در این رشته کمک شایانی میکند.
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در مشاغلی مثل حسابداری مالی، حسابداری مدیریت دولتی، مالیاتی، بیمه و … و همین طور در زمینه های گوناگون حسابرسی از جمله حسابرسی مستقل و داخلی فعالیت کنند.
پیشنهاد مطالعه: برای اطلاعات بیشتر در مورد حقوق و درآمد این رشته، مقاله شغل حسابداری را مطالعه کنید
هنوز بررسیای ثبت نشده است.