اظهارنامه مالیاتی چیست

اظهارنامه مالیاتی یک سند رسمی است که افراد حقیقی و حقوقی طبق قوانین مالیاتی کشور موظف به تکمیل و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی هستند. این اظهارنامه شامل اطلاعات مالی، درآمدها، هزینه ها و سایر جزئیات مرتبط با فعالیت های اقتصادی در طول یک سال مالی است. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشغول […]

اظهارنامه مالیاتی یک سند رسمی است که افراد حقیقی و حقوقی طبق قوانین مالیاتی کشور موظف به تکمیل و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی هستند. این اظهارنامه شامل اطلاعات مالی، درآمدها، هزینه ها و سایر جزئیات مرتبط با فعالیت های اقتصادی در طول یک سال مالی است. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشغول به فعالیت اقتصادی هستند موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی می باشند. افراد باید در موعد مقرر، اظهارنامه مالیاتی را به صورت آنلاین از طریق سامانه tax gov ir اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنند.

در این مقاله تعریف اظهارنامه مالیاتی به زبان ساده را برای شما توضیح می‌دهیم.

پیشنهادمی کنیم پیش از مطالعه این مقاله مقاله های اصول حسابداری و حسابداری مالی را نیز مطالعه کنید.

پیشنهاد ویژه: با شرکت در آموزش حسابداری از پایه آریا تهران، می توانید تمام مفاهیم و اصول حسابداری را از پایه به صورت پروژه محور با قیمت مناسب و پشتیبانی ۲۴ ساعته فرا بگیرید. در پایان دوره می توانید مدرک فنی حرفه ای حسابداری را دریافت کنید.

اظهارنامه مالیاتی چیست
اظهارنامه مالیاتی چیست

اظهارنامه مالیاتی چیست

اظهارنامه مالیاتی دفترچه‌ای است که عملکرد مالی شخص حقیقی یا حقوقی مشمول پرداخت مالیات را مشخص می‌کند و در آن، رویدادهای مالی به ترتیب وقوع، به همراه مدارک قانونی، درج شده است. اظهارنامه مالیاتی به انگلیسی ، tax return گفته می شود. اظهارنامه های مالیاتی باید هر سال در موعد مقرر ارسال شوند.

سامانه سازمان امور مالیاتی، به تازگی اظهارنامه مالیاتی اینترنتی را جایگزین نسخه چاپی کرده  است و به همین دلیل مراحل انجام کار بسیار ساده شده است و دیگر لازم نیست ارسال اظهارنامه مالیاتی به صورت دستی انجام شود. اما لازم است برای ثبت اظهارنامه الکترونیکی، پیش‌ثبت‌نام الکترونیکی کرده و صحت اطلاعات شما، تایید شود. در ادامه انجام این کار را توضیح می دهیم.

چند نوع اظهارنامه مالیاتی از جمله اظهارنامه ارث، ارزش افزوده، انحلال و عملکرد و …. داریم که هر کدام باید متناسب با نوع فعالیت افراد یا شرکت ها تکمیل شوند. حتی اگر یک شرکت در طول سال مالی هیچ فعالیت اقتصادی نداشته باشد، باز هم ارسال اظهارنامه مالیاتی الزامی است. اگر نمی دانید انواع مالیات چیست، پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات را مطالعه کنید.

هربار که یک مؤدی، کارنامه مالی خود را در موعد مقرر، تحویل می‌دهد یا اصطلاحا آن را تسلیم می‌کند، و مالیاتش را پرداخت می‌کند، برگه مفاصا حساب به او داده می‌شود که در حکم تسویه‌ حساب قطعی سازمان مالیاتی با مؤدی نیست و صرفا جهت ارائه به سازمان‌ها و نهادهای دولتی یا خصوصی است. یکی دیگر از مالیات ها که باید پرداخت شود، مالیات تکلیفی است. اگر نمی دانید مالیات تکلیفی چیست و چه تفاوتی با مالیات عملکرد دارد، پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات تکلیفی چیست را مطالعه کنید.

پیشنهاد ویژه: یکی از شاخه های مهم حسابداری، رشته حسابداری مالیاتی است. با شرکت در دوره آموزش حسابداری مالیاتی آموزشگاه آریا تهران، می توانید صفر تا صد حسابداری مالیاتی را به صورت عملی و کاربردی با قیمت مناسب فرا بگیرید و در پایان دوره مدرک معتبر فنی حرفه ای دریافت کنید.

منظور از سال مالیاتی چیست

سال مالیاتی دوره ای است که برای محاسبه و پرداخت مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین شده است. طبق ماده ۱۵۵ قانون مالیات مستقیم، سال مالیاتی اشخاص حقیقی همان سال شمسی است که از اول فروردین شروع شده و تا پایان اسفند ادامه دارد. این افراد موظف هستند در این بازه زمانی مالیات خود را مطابق با قوانین از طریق سامانه امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

برای اشخاص حقوقی نیز سال مالیاتی از اول فروردین تا پایان اسفند تعریف شده است. اما، اگر دوره مالی یک شرکت مطابق با اساسنامه آن با سال مالیاتی متفاوت باشد، محاسبات مالیاتی بر اساس سال مالی شرکت انجام می شود. همچنین، اشخاص حقوقی پس از پایان سال مالی خود، تا چهار ماه فرصت دارند اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه و حساب سود و زیان خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

اگر می خواهید با سایر موضوعات و مفاهیم حسابداری آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم مقاله اصطلاحات حسابداری را مطالعه کنید. همچنین، اگر می خواهید مالیات درآمد خود را محاسبه کنید، پیشنهاد می کنیم مقاله آموزشی فرمول محاسبه مالیات بر درآمد را مطالعه کنید.

اظهارنامه مالیاتی شامل چه کسانی میشود

تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که مشغول فعالیت های اقتصاید هستند و کسب درآمد می کنند باید مالیات های مرتبط با فعالیت خود را پرداخت و اظارنامه مالیاتی را سالی یک بار برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی، جریمه های سنگین و پیگرد قانونی را به دنبال خواهد داشت.

به طور کلی افردی که باد اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنند شامل موارد زیر می شوند:

  1. اشخاص حقیقی که در ایران فعالیت می کنند و مشمول مالیات هستند.
  2. اشخاص حقوقی که در ایران فعالیت می کنند و مشمول مالیات هستند.
  3. تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از ایران مشغول به فعالیت تجاری و اقتصادی هستند.
  4. اشخاص حقیقی و حقوقی که محل اقامت آنها خارج از کشور است اما درآمدشان از داخل ایران تامین می شود.
  5. اتباع غیر ایرانی یا حقوقی که در ایران کسب و کار داشته و درآمد کسب می کنند.

اما توجه کنید که شهرداری‌ها و سازمان‌های زیر مجموعه در ۳۱ استان کشور، سازمان‌ها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده می‌کنند، موسسات و وزارتخانه‌ها، کارگران، صیادان، عشایر و همچنین شرکت‌های تعاونی دانش‌آموزی و دانشجویان معاف از مالیات هستند.

انواع اظهارنامه مالیاتی
انواع اظهارنامه مالیاتی

انواع اظهارنامه‌های مالیاتی

اظهارنامه های مالیاتی انواع مختلفی دارد. انواع اظهارنامه های مالیاتی بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده و قانون مالیات های مستقیم تصویب و تعیین شده است.

  • اظهارنامه مالیات عملکرد اشخاص حقیقی
  • اظهارنامه مالیات عملکرد اشخاص حقوقی
  • اظهارنامه مالیات بر بر ارزش افزوده
  • اظهارنامه اجاره املاک
  • اظهارنامه مالیات بر ارث
  • اظهارنامه حق واگذاری محل
  • اظهارنامه اشخاص حقوقی در حال انحلال
  • اظهارنامه اشخاص حقوقی منحل شده
  • اظهارنامه درآمد اتفاقی

رایج ترین و پرتقاضا ترین اظهارنامه مالیاتی، اظهارنامه مالیات بر درآمد و اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده است که مودیان حقیقی و حقوقی باید آن را در موعد مقرر ارسال کنند. امکان اصلاح و ویرایش این اظهارنامه ها نیز وجود دارد اما در برخی مواقع ممکن است اصلاح اظهارنامه ها منجر به جریمه شود.

اگر نمی دانید مالیات ارزش افزوده چیست و چه کسانی باید آن را پرداخت کنند، پیشنهاد می کنیم مقاله مالیات بر ارزش افزوده چیست را مطالعه کنید.

اگر می خواهید صفر تا صد انواع اظهارنامه های مالیاتی را فرا بگیرید و نحوه ارسال اظهارنامه ها را به صورت عملی با قیمت مناسب یاد بگیرید، پیشنهاد می کنیم در دوره آموزش اظهارنامه مالیاتی آریا تهران شرکت کنید.

آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی
آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی

آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی

زمان تسلیم اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه، حساب سود و زیان و سر رسید پرداخت مالیات اشخاص حقیقی، سه  ماه پس از پایان سال مالیاتی و برای اشخاص حقوقی، چهار ماه پس از پایان سال مالی آنها خواهد بود. در واقع آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند هر سال شرکت‌ها ، پایان تیر ماه سال بعد است.

مهلت مالیات ارزش افزوده متفاوت است، برای اطلاع از مهلت ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده، پیشنهاد می کنیم مقاله مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده را مطالعه کنید. همچنین، اگر می خواهید سابقه مالیاتی خود را مشاهده کنید، حتما پیشنهاد می کنیم فیلم صفحه مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی را مشاهده کنید.

ثبت اظهارنامه مالیاتی
ثبت اظهارنامه مالیاتی

ثبت اظهارنامه مالیاتی

ارسال اظهارنامه مالیاتی یکی از الزامات قانونی برای اشخاص حقیقی وحقوقی است که توسط سازمان امور مالیاتی تعیین شده است. این فرآیند دارای شرایط و مراحلی مشخص است که باید طبق دستورالعمل ها انجام شود. از سال ۱۳۹۱، این روند به صورت الکترونیکی از طریق سازمان امور مالیاتی کشور انجام می شود.

مراحل ثبت انواع اظهارنامه مالیاتی به صورت زیر است:

  1. هر مودی مالیاتی باید برای انجام هر کار مالیاتی در سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir ثبت نام کند. با مراجعه به این وب سایت می توان در قسمت ثبت نام مالیاتی، ثبت نام را انجام داد.
  2. برای انجام امور مالیاتی نیز به کد مالیاتی نیاز دارید. اگر نمی دانید چگونه این کد را دریافت کنید، پیشنهاد می کنیم به صفحه آموزش دریافت کد مالیاتی مراجعه کنید
  3. از آنجایی که اظهارنامه مالیاتی انواع مختلفی دارد نحوه ارسال هر کدام از قسمت متفاوتی انجام می شود. در ابتدا باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی شوید و پرتال مخصوص اظهارنامه مورد نظر را انتخاب کنید تا وارد محیط ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی شوید.
  4. برای ارسال هر نوع اظهارنامه مالیاتی، مودی باید در بخش مربوطه اطلاعات مورد نظر را وارد کند. برخی اطلاعات هویتی نیز به صورت خودکار در اظهارنامه مالیاتی ثبت شده و قابل مشاهده است.
  5. پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی باید ان را بررسی کنید و از درست بودن تمامی اطلاعات ان مطمئن شوید و سپس گزینه تایید نهایی را انتخاب کنید. سپس کد رهگیری بابت ارسال اظهارنامه مالیاتی صادر می شود، توصیه می کنیم این کد را برای پیگیری های احتمالی یادداشت کنید.
  6. بابت اظهارنامه مالیاتی باید مالیات پرداخت شود. قبض پرداخت مالیات مربوط به آن اظهارنامه مالیاتی را می توانید از سامانه یا به صورت دستی دریافت کنید و تا مهلت مقرر پرداخت کنید.

اگر اظهارنامه مالیاتی را به درستی و طبق قوانین به اداره مالیات ارائه دهید، پس از بررسی اسناد و مدارک شما توسط سازمان امور مالیاتی در صورتی که هیچ مشکل یا تخلف وجود نداشته باشد، اظهارنامه مالیاتی شما را قبول می کنند و می توانید مالیات را پرداخت کنید.

اما اگر اظهارنامه شما ناقص باشد، مدارک شماکافی نباشد یا تخلفی در آن پیدا کنند، کارشناسان اداره مالیات خودشان مالیات شما را به صورت تخمینی و برآوردی حساب می کنند.

جمع‌بندی

در این مقاله توضیحاتی در خصوص اینکه اظهارنامه مالیاتی چیست، انواع آن کدامند و چخ کسانی مشمول اظهارنامه مالیاتی می‌شوند، ارائه کردیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

اگر به مطالعه این مطلب علاقه داشتید بهتر است مقاله سود انباشته را نیز مطالعه کنید.

سوالات متداول

آیا عدم تسلیم  کارنامه مالی مؤدی در موعد مقرر برای مؤدیان مشمول قانون مالیات مستقیم، موجب عدم رسیدگی به ترازنامه خواهد بود؟

خیر، این موضوع ربطی به عدم رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان آن در موعد مقرر قانونی ندارد.

در صورتی که در ثبت بعضی از رویداد های مالی، اشتباه سهوی رخ داده باشد، اطلاعات نادرست را چگونه تصحیح کنیم؟

اگر به هر نحوی، در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی مؤدی، اشتباهی رخ داده باشد، مؤدی می تواند تا سی روز از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، نسبت به رفع اشتباه اقدام کند.

منظور از مرور زمان مالیاتی چیست؟

مرور زمان مالیاتی به بازه زمانی گفته می‌شود که طبق قانون مامور مالیاتی می‌تواند مالیات متعلق به درآمد مشمول مالیات و یا سایر پایه‌های مالیاتی را محاسبه و مطالبه کند. این مهلت برای مؤدی که اظهارنامه مالیاتی را به موقع تسلیم  سازمان کرده است، یک سال از انقضای مهلت تسلیم این کارنامه مالی خواهد بود. اما در صورتی که آن را به موقع تداده باشد، ۵ سال از تاریخ سر رسید پرداخت مالیات خواهد بود. یعنی سازمان، صرفا می‌تواند تا ۵ سال از سر‌رسید، موضوع هر یک از منابع مالیاتی را بررسی کند.