استهلاک انباشته جمع تمامی استهلاک دارایی های ثابتی می باشد که توسط سالیان گذشته به وجود آمده است. استهلاک انباشته در حسابداری به روش های مختلفی قابل محاسبه خواهد بود که در این مقاله تمامی روش های محاسبه استهلاک انباشته را برای شما عزیزان مورد بررسی قرار داده ایم.
استهلاک انباشته به انگلیسی: Accumulated depreciation.
در دوره حسابداری ویژه بازار کار آموزشگاه فنی حرفه ای اریا تهران تمامی مباحث و سرفصل های مربوط به نحوه محاسبه استهلاک را به صورت جامع به کاراموزان عزیز خود آموزش خواهیم داد.
شما عزیزان میتوانید برای شرکت در دوره های بهترین آموزشگاه حسابداری در تهران همین حالا با یکی از شماره تلفن های آموزشگاه آریا تهران تماس حاصل فرمایید تا مشاوران ما اطلاعات لازم را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند:
استهلاک انباشته چیست
به مجموع استهلاک دارایی های ثابت یک شرکت و سازمان که در گذر زمان از ارزش آن کاسته شده است استهلاک انباشته حسابداری می گویند. حساب استهلاک انباشته در ترازنامه ها باعث کاهش مبلغ نا خالص درآمد ها میشود و زمانی که دارایی موجود در شرکت فروخته شود و قابل استفاده نباشد استهلاک انباشته آن از ترازنامه حذف خواهد شد.
زمانی که دارایی مورد نظر به فروش برسد یا دیگر قادر به استفاده از آن نباشید، با توجه به گفته های بالا مقدار استهلاک انباشته آن در ترازنامه حذف خواهد شد.
به صورت کلی حساب استهلاک انباشته در سمت راست ترازنامه زیر بهای تمام شده دارایی قرار میگیرد تا از بهای تمام شده آن کم شده و ارزش دفتری دارایی به دست آید.
میزان استهلاک انباشته برای یک دارایی یا گروهی از دارایی ها در طول زمان افزایش پیدا میکند و زمانی که یک دارایی فروخته مقدار استهلاک انباشته شده مرتبط با آن دارایی معکوس خواهد شد و باعث حذف کلی رکورد آن دارایی از ترازنامه حسابداری سازمان می شود.
در رابطه با ماهیت حساب استهلاک انباشته نیز باید بدانید که حساب استهلاک انباشته متعلق به دارایی ترازنامه با ماهیت اعتباری بوده و زیر مجموعه حساب اندوخته به حساب می آید.
پیشنهاد ویژه: اگر به دنبال کسب اطلاعات در رابطه با پاسخ این سوال که دارایی ثابت چیست هستید حتما مقاله ذکر شده را مطالعه نمایید.
استهلاک انباشته در ترازنامه
جایگاه استهلاک انباشته در ترازنامه سمت راست آن بوده و در بخش زیرین بهای تمام شده دارایی قرار دارد. بسیاری از حسابداران بر این باور هستند که استهلاک انباشته حساب موقت است اما باید این نکته را بدانید که استهلاک انباشته به دارایی های ثابت شهودی که برای فروخته شدن خریداری نشده باشند و دارای عمر بالای یک سال هستند تعلق دارد و استهلاک انباشته، در دسته دارایی های غیرجاری قرار دارد.
استهلاک در حسابداری یک حساب موقت بدهکار در نظر گرفته شده و در پایان سال برای دارایی ها به صورت کلی لحاظ می شود.
حساب استهلاک انباشته در ترازنامه به عنوان کسر از مبلغ ناخالص دارایی های ثابت درج خواهد شد. در استانداردهای حسابداری نیز باید به این نکته توجه بسیار زیادی داشته باشید.
برای محاسبه استهلاک انباشته اول دوره از روش خط مستقیم میتوان از فرمول زیر استفاده کرد.
استهلاک انباشته در روش خط مستقیم = (ارزش اسقاط – بهای تمام شده) / عمر مفید (سال)
پس در پاسخ این سوال که استهلاک انباشته در حسابداری چیست باید بگوییم استهلاک انباشته در مقابل سود انباشته جمع تمامی استهلاک های دارایی های ثابت یک سازمان می باشد که در گذر زمان به دست آمده است.
استهلاک انباشته در کدینگ حسابداری
استهلاک انباشته در کدینگ حسابداری یک نوع دارایی کاهنده می باشد که در آن ارزش دفتری یک دارایی به تناسب بهای واقعی دارایی و استهلاک محاسبه شده آن دارایی تعیین می شود. در حالت کلی حساب استهلاک انباشته در سرفصل کل دارای ثابت مشهود و حساب دارایی ثابت مورد نظر قید می شود.
در رابطه با مباحث مهم در حسابداری همچون ثبت استهلاک انباشته و همچنین بستن حساب استهلاک انباشته و کدینگ حسابداری به صورت جامع در دوره های آموزشی حسابداری آکادمی آریا تهران صحبت خواهیم کرد.
استهلاک انباشته در موارد بسیار زیادی کاربرد دارد که از جمله رایج ترین آن ها عبارت اند از:
- استهلاک انباشته در اظهارنامه
- استهلاک انباشته در تجدید ارزیابی
- استهلاک انباشته در سند افتتاحیه
- استهلاک انباشته در سپیدار
- استهلاک انباشته در صورت سود و زیان
- استهلاک انباشته در صورت مالی
- استهلاک انباشته در نرم افزار هلو
- استهلاک انباشته ساختمان
- استهلاک انباشته شرکت
- استهلاک انباشته ماهیت
- استهلاک انباشته نرم افزار
- و …
محاسبه نمودن این نوع استهلاک در سازمان ها یکی از مهم ترین موارد در حسابداری اموال شرکت به شمار می آید. شما عزیزان میتوانید برای یادگیری این مباحث در حسابداری در دوره های آموزشی ما در آریا تهران شرکت نمایید.
فرق ذخیره استهلاک با استهلاک انباشته
اصلی ترین فرق ذخیره استهلاک با استهلاک انباشته در مفهوم آن دو می باشد. هزینه استهلاک به معنای میزان استهلاک دارایی شرکت در طی یک دوره مالی می باشد. استهلاک انباشته نیز، تمامی میزان مبلغی می باشد که شرکت دارایی های خود را مستهلک نموده است.
استهلاک و استهلاک انباشته هر دو معنای میزان فرسودگی و کاهش سافتن ارزش یک دارایی را در طول زمان نشان میدهند و نحوه محاسبه نمودن آن ها نیز متغیر می باشد.
اگر بخواهید استهلاک انباشته را لحاظ کنید، باید ارزش دفتر دارایی را در نظر بگیرید. نحوه ثبت استهلاک انباشته در ترازنامه نیز بدین صورت است که بستانکار و در سمت چپ قید میشود.
به صورت کلی فرمول استهلاک انباشته عبارت است از:
استهلاک انباشته دارایی ثابت = ارزش و هزینه اولیه پرداخت شده برای دارایی تقسیم بر کل سال عمر مفید دارایی
پیشنهاد ویژه: با شرکت در دوره آموزش تهیه صورت های مالی با صفر تا صد نحوه محاسبه انواع صورت های مربوط به دارایی ها و امور مالی یک سازمان آشنا شوید و مدرک فنی حرفه ای بگیرید!
محاسبه استهلاک انباشته
استهلاک انباشته با هر ۴ روش قابل قبولی که برای محاسبه استهلاک در حسابداری تایید شده است قابل محاسبه می باشد. شما عزیزان میتوانید از این ۴ روش ذکر شده قادر به محاسبه میزان استهلاک زیان انباشته از سنوات قبل،استهلاک انباشته خودرو واستهلاک انباشته دارایی باشید.
لازم به ذکر است، بهترین روش برای محاسبه نمودن استهلاک از نوع انباشته، محاسبه استهلاک انباشته به روش خط مستقیم می باشد.
امروزه بسیاری از نرم افزار های حسابداری انواع استهلاک دارایی های مختلف را در مدت زمان کوتاه محاسبه می نمایند و دیگر برای محاسبه کردن این نوع استهلاک ها نیاز به انجام فرمول های ریاضی نخواهید داشت.
از جمله نرم افزار های معتبر که میتوانید با آن ها قادر به محاسبه استهلاک انباشته باشید نرم افزار سپیدار و نرم افزار هلو می باشد.
ما در آموزشگاه آریا تهران دوره سپیدار را با بهترین اساتید برگزار می نماییم و همچنین امکان شرکت در دوره های آموزش صفر تا صد نرم افزار هلو رایگان را به کاراموزان عزیز خود داده ایم تا بتوانند بدون پرداخت هزینه های گزاف مباحث حسابداری را آموزش ببینند.
برای محاسبه استهلاک انباشته به روش خط مستقیم از فرمول زیر استفاده نمایید:
عمر مفید / (ارزش اسقاط – بهای تمام شده دارایی) = هزینه استهلاک انباشته
فرض کنید بهای تمام شده دارایی ثابت یک شرکت که در ابتدای سال ۱۳۹۸ خریداری شده، مبلغ ۶۵۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال با عمر مفید ۱۰ سال است و ارزش اسقاط دارایی مبلغ ۷/۰۰۰/۰۰۰ ریال است.
بنابراین چنانچه این مجموعه از روش خط مستقیم استفاده نماید هزینه استهلاک سالیانه به شرح زیر است:
۶۰۰۰۰۰۰۰ = ۱۰ / (۷۰۰۰۰۰۰ – ۶۵۵۰۰۰۰۰۰) = هزینه استهلاک دارایی
در روش محاسبه هزینه استهلاک انباشته به روش خط مستقیم هزینه استهلاک دارایی برای هر سال معادل ۶۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال می باشد و تا پایان ۱۰ سال به ارزش اسقاط خود یعنی ۷/۰۰۰/۰۰۰ ریال خواهد رسید.
برای محاسبه استهلاک انباشته به روش نزولی نیز باید از فرمول زیر استفاده نمایید:
نرخ ثابت × (ماندۀ استهلاک انباشته – بهای تمام شدۀ دارایی) = استهلاک دارایی به روش مانده نزولی
در دوره های آموزشی حسابداری آریا تهران با صفر تا صد نحوه محاسبه استهلاک انباشته در اکسل و همچنین محاسبه استهلاک انباشته ساختمان آشنا خواهید شد.
همچنین ما در مجموعه آریا تهران امکان دانلود رایگان ثبت های حسابداری را به هنرجویان عزیز خود داده ایم تا بتوانند به راحتی قادر به مشاهده انواع ثبت ها در حسابداری باشند.
نحوه ثبت استهلاک انباشته در ترازنامه
در تراز نامه استهلاک انباشته در سمت چپ قسمت ذخایر قرار خواهد گرفت و در دسته حساب های معین ذخایر می باشد.
همانطور که بالاتر نیز ذکر شد، حساب استهلاک انباشته گاهی در سمت راست ترازنامه زیر بهای تمام شده دارایی قرار میگیرد تا از بهای تمام شده کم شود و ارزش دفتری دارایی از آن طریق به دست آید.
یکی از سوالاتی که در رابطه با این نوع حساب ها در حسابداری ذهن افراد را به خود درگیر می نماید این است که استهلاک انباشته با چه حسابی بسته میشود و استهلاک انباشته چه نوع حسابی است؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که این نوع حساب ها متعلق به دارایی ترازنامه با ماهیت اعتباری هستند که همواره زیر مجموعه حساب های اندوخته شده در سازمان محسوب می شود.
در این بخش برای شما عزیزان جدول استهلاک انباشته را قرار داده ایم:
شرح دارایی های قابل استهلاک | روش استهلاک ( ماه/سال) |
اسباب و اثاث منازل، اماکن عمومی، اداری، بیمارستانها، فروشگاهها، اماکن تفریحی، آموزشی و کنتورهای آب و ابزار و لوازم کارگاه و گاراژ و وسایط نقلیه و ماشینآلات کشاورزی و ماشینآلات سنگین ساختمانی | ۵ سال |
هزینههای سازمانی از قبیل مخارج ثبت و حق مشاوره | ۳ سال |
مطالعات اولیه (از قبیل مطالعات فنی و تهیه پروژه) : بیشتر از یک میلیارد ریال ۶ سال و کمتر از یک میلیارد ریال ۳ سال | |
وسایل و تجهیزات تولید، انتقال و توزیع برق شامل دیگ بخار، توربوژنراتور، تیرها، برجها، پستهای برق و سایر موارد مشابه | ۲۵ سال |
انواع دستگاههای محرک، مولد، موتورها (گازی و دیزلی) و تجهیزات اصلی و متفرقه آنها و کنتورهای برق | ۲۰ سال |
چرخهای آبی، توربینها، ژنراتورها، سیمها و کابلها و لولههای پوششی (هوایی و زیرزمینی) و سایر لوازم مربوطه | ۳۵ سال |
مخازن، سدها و آبروهای مربوط به تأسیسات تولید برق | ۷۵ سال |
تأسیسات روشنایی معابر، لوازم و تجهیزات و ابزار انبارها، کارگاهها و آزمایشگاهها و سایر وسایل متفرقه | ۱۵ سال |
تجهیزات کامپیوتری مراکز کنترل برق، تأمینکننده قدرت، تهویه مطبوع و ایمنی و مخابراتی مرکز دیسپاچینگ | ۱۰سال |
ساختمانهای محل نصب تأسیسات و تجهیزات تولید برق، توربینهای بخار و گازی و مولدهای درونسوز و سیکل ترکیبی، پستهای انتقال و توزیع برق و تأسیسات دیسپاچینگ | ۴۰ سال |
ساختمان مخازن و انبارهای سوخت نیروگاهها و ملحقات آنها | ۲۰ سال |
ساختمان و ابنیه محل نصب نیروگاههای هیدرولیکی | ۵۵ سال |
جادهها، راهآهن، پلها و ساختمان پستهای مربوط به تأسیسات تولید و انتقال نیرو | ۵۰ سال |
برای به دست آوردن استهلاک زیان انباشته از سنوات قبل (مورد تایید سازمان) میتوانید از فرمول استهلاک انباشته به روش خط مستقیم که در بالاتر ذکر شد استفاده نمایید. در رابطه با محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم در مقاله لینک شده به صورت جامع صحبت کرده ایم.
با توجه به جدول استهلاک انباشته میتوانید با استفاده از فرمول استهلاک انباشته به روش نزولی قادر به رسیدن به مقدار استهلاک دارایی مورد نظر خود در سازمان باشید.
پیشنهاد میشود اگر نمیدانید صورت سود و زیان چگونه محاسبه میشود و چه کاربردی در حسابداری دارد حتما مقاله لینک شده را مطالعه نمایید.
استهلاک زیان انباشته
تمامی دارایی ها چه ثابت مشهود و چه از نوع نامشهود با گذر زمان و استفاده مکرر از آن ها فرسوده میشوند و ارزش اصلی خود را از دست خواهند داد، در اغلب موارد این دارایی ها باعث وارد شدن ضرر و زیان به سازمان و یا شرکت خواهند شد که به مجموع آن استهلاک زیان انباشته می گویند.
اگر بخواهیم به زبانی ساده تر در رابطه با این موضوع که استهلاک زیان انباشته چیست صحبت کنیم میتوانیم بگوییم که استهلاک زیان انباشته، جمع کل زیان های استهلاک ثبت شده برای یک دارایی ثابت خاص از زمان خرید و اولین استفاده از آن دارایی می باشد.
ماهیت استهلاک انباشته اثاثه و ماهیت استهلاک انباشته ساختمان و به طور کلی، ماهیت کلی این نوع استهلاک در حسابداری از نوع ماهیت بستانکار می باشد.
لازم به ذکر است، در جدول استهلاک ماده ۱۴۹ تمامی انواع استهلاک انباشته اثاثیه و استهلاک انباشته دارایی های ثابت قابل مشاهده می باشد.
نحوه محاسبه استهلاک زیان انباشته نیز به این صورت است که میتوانید برای محاسبه نمودن این نوع استهلاک از روش نزولی و همچنین روش خط مستقیم که بالاتر فرمول های آن ها برای شما ذکر شد استفاده نمایید.
برای محاسبه و ثبت نمودن انواع استهلاک انباشته دارایی نامشهود، استهلاک انباشته دارایی های ثابت و همچنین استهلاک انباشته دارایی های ثابت مشهود میتوانید از روش نزولی استفاده کنید.
تفاوت استهلاک و استهلاک انباشته
در حسابداری انواع مختلفی از استهلاک ها برای دارایی ها وجود دارد که هر یک دارای تعاریف متغیری هستند. تفاوت استهلاک و استهلاک انباشته در این است که استهلاک انباشته به معنای جمع استهلاک های دارایی یک شرکت در گذر زمان بوده و استهلاک به معنای میزان فرسودگی و ارزش کاسته شده از دارایی می باشد.
در رابطه با تفاوت ذخیره استهلاک و استهلاک انباشته نیز باید بگوییم که هزینه استهلاک یا همان ذخیره آن و استهلاک انباشته دو مفهوم جداگانه در حسابداری می باشند که دارای یک ارتباط مستقیم باهم هستند.
ذخیره استهلاک به معنای میزان استهلاک دارایی سازمان در طی یک دوره زمانی مالی می باشد.
اگر نمیدانید دارایی مشهود چیست و چه تفاوتی با دارایی های نامشهود دارد پیشنهاد میکنیم مقاله ذکر شده را حتما مطالعه نمایید.
حساب استهلاک انباشته با چه حسابی بسته میشود
استهلاک انباشته یک حساب دائمی بوده و به عنوان بستانکار در اصطلاحات حسابداری در نظر گرفته میشود. پس اگر سوال شما این است که استهلاک انباشته بدهکار یا بستانکار باید بگوییم این نوع حساب در امور حسابداری یک سازمان بستانکار می باشد و حساب استهلاک انباشته یک حساب دائمی است.
سوالات متداول
ماهیت حساب استهلاک انباشته به صورت اعتباری بوده و به عنوان بستانکار ذکر میشود. داخل مقاله در رابطه با استهلاک انباشته و ماهیت حساب های آن صحبت کرده ایم.
برای محاسبه نمودن استهلاک انباشته میتوانید از روش های خط مستقیم و روش نزولی استفاده کنید که داخل مقاله فرمول و نحوه محاسبه با هر یک از این دو روش را برای شما عزیزان قرار داده ایم.
استهلاک انباشته متعلق به دارایی ترازنامه می باشد و جزء حساب های اعتباری قرار دارد. داخل مقاله در رابطه با حساب های انباشته در سازمان ها صحبت کرده ایم.
استهلاک انباشته میزان دارایی های ثابت و شهودی یک سازمان می باشند که در گذر زمان جمع شده و دارای عمر مفید بالای یک سال می باشند. داخل مقاله به صورت جامع صفر تا صد هرانچه که باید در رابطه با استهلاک انباشته بدانید را مورد بررسی قرار داده ایم.
جایگاه قرار گیری و ثبت استهلاک انباشته در ترازنامه در سمت چپ آن و در قسمت ذخایر دارایی ها می باشد.
هنوز بررسیای ثبت نشده است.