پروکسی چیست

اگر کمی بیشتر از حد معمول در دنیای اینترنت پا گذاشته باشید، حتما نام پروکسی به گوشتان خورده است و الان هم به دنبال چیستی و چگونگی کارکرد آن هستید!در این مقاله به صورت کامل مبحث پروکسی را زیر و رو می کنیم و انواع آن را شرح و توضیح می دهیم. منظور از پروکسی […]

نکته: در صورتی که نیازمند قرار گرفتن آموزش خاص و یا مطلبی به صورت رایگان در حوزه های حسابداری و کامپیوتر هستید آن را در قسمت نظرات همین صفحه وارد کنید.

اگر کمی بیشتر از حد معمول در دنیای اینترنت پا گذاشته باشید، حتما نام پروکسی به گوشتان خورده است و الان هم به دنبال چیستی و چگونگی کارکرد آن هستید!در این مقاله به صورت کامل مبحث پروکسی را زیر و رو می کنیم و انواع آن را شرح و توضیح می دهیم.

منظور از پروکسی چیست ؟

با شنیدن نام پروکسی اولین سوالی که مطرح میشود این است که پروکسی چیست و چه کاربردی دارد. به نقل از بسیاری از وب سایت های معتبر خارجی پروکسی عبارت است از دروازه ای بین کاربر و صفحات وب یا همان اینترنت!

خارجیا سختش می کنن بیاید به زبان عامه توضیحش بدیم : در حالت عادی اگر فردی وارد وب سایتی شود، به صورت مستقیم و با استفاده از دستگاه هوشمند خود با آی پی مخصوص به خود وارد آن صفحه می شود. همانطور که گفتیم پروکسی مانند یک پل بین کاربر و اینترنت عمل می کند، پس با این توضیحات متوجه میشیم که اگر پروکسی خود را راه اندازی کنیم، به جای دستگاه هوشمند ما، پروکسی وظیفه ارتباط را برعهده می گیرد. بهتر از خارجکی ها توضیح دادم نه !؟

اگر جوابت نه هستش توضیح زیر رو بخون، اگر جواب آره هست برو پاراگراف بعدی.

مفهوم پروکسی به زبان سارا ۳ ساله از تهران : هنگامی که دستگاه شما از پروکسی استفاده می کند، مرورگر شما به سرور پروکسی متصل می شود و در واقع مسئولیت ارتباط با دنیای اینترنت و برگردانن اطلاعات آن برای شما را برعهده می گیرد.

جالبه بدونید از کلمه پروکسی می توانید در دنیای واقعی هم استفاده کنید! چطوری ؟ وقتی به کسی اجازه می دید که برای شما ارتباطی رو برقرار کنه و یا نظری رو بده در واقع آن فرد برای شما به عنوان یک پروکسی عمل کرده (مثال : تصور کنید به کارمند ارشد خود می گویید که در جلسه ای مهم که شما قادر به شرکت در آن نیستید تصمیم گیری کند و درواقع حرف او را به عنوان حرف خود قبول دارید.)

انواع سرورهای پروکسی

انواع سرورهای پروکسی

سرور های پروکسی تنها به یک شکل عمل نمی کنند و یک کاربرد ندارند! هرکدام از این سرور های ویژگی های خاص خود را دارند که در برخی از شرایط مورد استفاده قرار می گیرند، در این بخش انواع سرور های پروکسی را مورد بررسی قرار می دهیم.

پروکسی های شفاف

پروکسی های شفاف به این دلیل نام گذاری شده اند زیرا هیچ سپر امنیتی را به شما اضافه نمی کنند! هنگامی که از این سرور ها استفاده می کنید IP شما به صورت واقعی در شبکه اینترنت مورد استفاده قرار می گیرد و حتی در این حد به اصطلاح شفاف هستند که مشخص می کنند دستگاه به یک پروکسی متصل کرد.

این نوع پروکسی ها در مراکزی که امنیت در آن اهمیت ندارند، مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مثال : مدارس و شرکت های کوچک.

پروکسی های ناشناس

پروکسی های ناشناس به شما اطمینان می دهند که IP شما را به وب سایت هایی که از آن دیدن می کنید لو ندهند! درواقع وب سایت هایی که وارد آن می شوید آی پی های ساختگی که توسط پروکسی ساخته شده است را دریافت می کند. به همین دلیل به این نوع از پروکسی ها ناشناس گفته می شود.

البته توجه داشته باشید که حتی وقتی از پروکسی های ناشناس استفاده می کنید، کاملا مشخص می شود که از پروکسی استفاده می کنید و از این نظر هیچ تفاوتی بین این پروکسی و پروکسی قبلی(شفاف) نیست!.برخی از وب سایت ها به دلایل امنیتی تمام IP هایی که توسط پروکسی ها ساخته می شوند را رد می کنند و به همین دلیل هم است که نمی تواند با پروکسی وارد آن ها شد.

پروکسی های ناشناس قوی

پروکسی های قوی یا به اصطلاح قدرتمند، در واقع نمونه ای پیشرفته تر از پروکسی های ناشناس معمولی هستند! با استفاده از این پروکسی ها وب سایت ها نمی توانند متوجه شوند که شما از پروکسی استفاده می کنید، پس به همین دلیل وقتی با این پروکسی ها وارد وب سایتی می شوید، سرور سایت IP جعلی که توسط پروکسی ساخته شده است را به عنوان آی پی اصلی شما در نظر می گیرند.

پروکسی ها ناشناس قدرت بالا هرازچندگاهی IP های خود را تغییر و بروزرسانی می کنند تا ردی از خود جای نگذارند، با استفاده از این پروکسی ها آی پی شما تقریبا ناشناس خواهد ماند.؟(واژه تقریبا برای این به کار گرفته شد چون توی حوزه سایبری، امنیت هیچ چیزی صد در صد تضمینی نیست!)

حال که با انواع پروکسی ها آشنا شدید، بهتره که درباره چگونگی کارکرد آن ها به صورت مفصل صحبت کنیم.

پروکسی ها چطور کار می کنند ؟

پروکسی ها چطور کار می کنند ؟

اینترنت را مانند یک فیلم سینمایی با دو بازیگر در نظر بگیرید، یکی از این بازیگر ها در نقش مشتری و دیگری در نقش فروشنده. این فیلم سینمایی دقیقا نحوه کارکرد اینترنت را به صورت ساده برای شما بیان می کند. هنگامی که شما وارد یک وب سایت می شوید در واقع دارید از سرور آن وب سایت یک درخواست می کنید، هنگامی که سایت برای شما به نمایش درامد یعنی درخواست شما قبول شده است.

همانطور که گفتیم شما و یا بهتر بگوییم مرورگر شما به عنوان مشتری درخواستی را به سمت فروشنده که سرور باشد می فرستد، این درخواست می تواند رد و یا قبول شود که در هر دو صورت اتفاقی باید بی افتد.

جاش تو این مطلب نیست ولی برای هر وب سایت که قابل مشاهده باشد یک یا چند سرور کار می کنند، هر یک از این سرور ها درخواست های مشتری را جواب می دهند و در صورتی که یکی از سرور ها شلوغ بود به یک سرور دیگر ارجاع داده می شوید.(در صورتی خرابی یک سرور نیز همین اتفاق رخ می دهد.)

بدون استفاده از پراکسی، رایانه شما به صورت مستقیم با IP خود با سرور ها ارتباط برقرار می کند، در این صورت تمام سرور ها می توانند از اطلاعات شما با خبر شوند و به صورت مستقیم با رایانه شما ارتباط برقرار کنند. اما اگر یک کاربر نخواهد که سرور ها IP دقیقی از وی را دریافت کنند باید چه کار کند ؟

در اینجا است که پروکسی ها به کار می آیند، با متصل کردن دستگاه هوشمند خود به پروکسی دیگر آی پی شما برای سرور ها در دسترس نخواهد بود زیرا تمام درخواست های مورد نظر شما با استفاده از رایانه شما به سرور انتقال داده نمی شود بلکه به سرور پراکسی رفته و از سوی پراکسی درخواست ارسال می شود و جواب نیز از سوی پراکسی به شما تحویل داده می شود.

اگر متوجه پاراگراف قبلی نشده اید، مثال زیر را مطالعه کنید :

خودتان را به عنوان یک مشتری تصور کنید که می خواهد از سوپر مارکت سر کوچه یک بستنی خریداری کند.(شما درخواست کننده هستید و مغازه نیز سرور یا همان درخواست پذیرنده می باشد). اگر شما به صورت مستقیم وارد سوپر مارکت شوید، صاحب فروشگاه می تواند چهره شما را شناسایی کند و در نتیجه متوجه شود که بستنی برای چه کسی است و یا کسی بستنی را درخواست کرده است.(این همان اتصال به یک صفحه وب بدون استفاده از پراکسی است.)

اما بگذارید قسمتی از داستان را تغییر دهیم! تصور کنید که به جای خود شما، پسر عموی شما اینکار را به جای شما انجام دهد(به سوپر مارکت رفته و بستنی را خریداری کنید). از این حالت ، فروشنده شما را نمی بیند و تصور می کند که بستنی برای پسرعموی شماست نه خود شما!(این حالت دقیقا مثال استفاده کردن از پروکسی(ناشناس) می باشد.)

اما گفتیم که پروکسی ها سه نوع هستند : شفاف ، ناشناس ، ناشناس قوی. پس پروکسی ناشناس قوی در کجای داستان قرار می گیرد.

برای درک این بخش از مثال باید کمی از قوه تخیل خود بیشتر استفاده کنید. مثال دوم را به یاد آورید. حال تصور کنید که پسر عموی کوچک شما کمی دهن لق است و به فروشنده می گویند که شما وی را برای خرید بستنی به مغازه فرستاده اید.(این حالت همان پروکسی ناشناس است که با توجه به گفته های بالا به سرور نشان می دهد که از پروکسی استفاده شده است.)

آقا پس مثال برای پراکسی ناشناس قوی کجا رفت ؟ پراکسی ناشناس قوی رو در جمله می تواند خلاصه کرد : به جای اینکه از پسرعموی خود برای خرید بستنی کمک بگیرید ، از یک فرد ناشناس و گذری کمک بگیرید.(در این صورت فروشنده مغازه متوجه نمی شود که بستنی برای شما می باشد زیرا درخواست کننده کسی است که خود فروشنده هم آن را نمی شناسد.)

اگر این مثال را آویزه گوش خود کنید به هیچ عنوان نحوه کارکرد پروکسی ها را از یاد نمی برید.

حالا که به صورت کاملا با پروکسی ها و انواع آن آشنا شدید وقتش رسیده که با برخی از مزایای با اهمیت پروکسی ها آشنا بشیم.

مزایای استفاده از پروکسی

مزایای استفاده از پروکسی

چه چیزی باعث می شود که از پروکسی ها استفاده کنیم ؟ در این بخش به چند مزایای پروکسی می پردازیم که اکثر افراد را برای استفاده از آن ترغیب می کند.

  • نگران فرزند خود هستید : در دنیای اینترنت چیز های نامناسب بسیاری وجود دارد که می تواند برای کودکان اذیت کننده باشد. اگر پدر و یا مادری هستید که نگران حال فرزند خود هستید استفاده کردن از پروکسی های فیلتر کننده محتوای بد یا +۱۸ می تواند برای شما گزینه مناسبی باشد.
  • امنیت برای شما اهمیت بالایی دارد : اگر نمی خواهید وب سایت هایی که از آن بازدید می کنید درباره شما اطلاعات کسب کنند (IP و تمامی اطلاعاتی که می توان از آن به دست آورد) ، استفاده کردن از پروکسی می تواند گزینه فوق العاده ای باشد.
  • به محتوای ممنوعه دست پیدا کنید : این گزینه معمولا تو ایران بسیار کاربرد داره، برای دسترسی به وب سایت هایی که کشور ایران را تحریم کرده اند می توانید از پروکسی استفاده کنید. (پروکسی ها با تغییر آی پی موقعیت جغرافیایی شما را هم تغییر می دهند.)

معایب استفاده از پروکسی

هر چیزی خوب و بد دارد، همانطور که از مزایای استفاده از پروکسی خوانید کمی هم درباره معایب آن بدانید بدک نیست!

  • پروکسی ها بی ثبات هستند (مخصوصا پروکسی های رایگان)، پس اگر بی دلیل با قطعی مواجه شدید نباید از دست آن دلخور شوید.
  • استفاده کردن از پروکسی ها سرعت اینترنت را کاهش می دهند(طبیعی است که اضافه کردن پسرعمو و یا فردغریبه به داستان، زمان فیلم را طولانی تر می کنند).
  • در برخی از پروکسی ها به جای افزایش امنیت، امنیت کاهش می یابد و یا به صورت کاملا جدی به مشکل می خورد.
  • اکثر پروکسی ها به صورت برنامه به برنامه کار می کنند، یعنی یک پروکسی برای یه برنامه کاربرد دارد و برای برنامه دیگر قابل استفاده نیست!

خب خب خب، به انتهای مقاله به این پر و پیمونی رسیدیم، بدون شک این مقاله می تواند به کامل ترین مقاله در سطح اینترنت به زبان فارسی درباره پروکسی تبدیل شود اگر لینکشو برای دوستانتون به اشتراک بگذارید.

اگر از این مطلب لذت بردید بهتون پیشنهاد می کنم که حتما مقاله بعدی ما تحت عنوان تفاوت vpn و proxy را مطالعه کنید تا اطلاعاتتون دراین باره کامل بشه.

سرور پروکسی چیست

تا اینجای مقاله متوجه شدید پروکسی چیست و چه کاربردی دارد اما در بعضی از منابع ممکن است شما با سرور پروکسی یا  Proxy Server رو به رو شوید و ندانید که این به چه معنا میباشد.

سرور پروکسی سروری است که واسط کاربران اینترنت و دنیای اینترنت میباشد و اگر بخواهیم تعریف پروکسی سرور به زبان ساده را به شما ارائه دهیم باید بگوییم مانند واسطی میباشد که داده ها را از از کامپیوتر شما دریافت و به مقصد (در بستر اینترنت) تحویل میدهد و پاسخ مناسب را از مقصد دریافت کرده و به سیستم شما میرساند.

در واقع پروکسی سرور میتواند مانند یک فایروال سیستم را از ارسال و دریافت بسته های اطلاعاتی محافظت کند و میتواند بسته های اینترنتی زیادی را از افراد مختلف به صورت همزمان دریافت و آن ها را به مقصد های متفاوتی ارسال کند.

پروکسی سرور میتواند ادرس مبدا که بسته های اطلاعاتی را دریافت میکند برای بالا بردن امینت مخفی کند و ان را به صورت مخفیانه به مقصد برساند و در عین حال پاسخ دریافت شده از مقصد را نیز به صورت مخفیانه به مبدا ارسال میکند.

منبع : what is proxy / مترجم و داستان نویس : محمد مهدی آقاخانی

سوالات متداول

پروکسی چیست و چه کاربردی دارد؟

زمانی ککه با دستگاه هوشمند خود وارد سایتی میشوید پروکسی مانند یک واسط بین دستگاه هوشمند و وب سایت عمل میکند و این پروکسی است که وظیفه برقراری ارتباط را برعهده میگیرد. در این مقاله به زبان ساده و با مثال هایی صفر تا صد پروکسی چیست را توضیح داده ایم.

مزایا استفاده از پروکسی چیست؟

با استفاده از پروکسی میتوانید ارتباط حفاظت شده در بستر اینترنت داشته باشید و از دسترسی افراد و کودکان به محتواهای ممنوعه جلوگیری کنید. سایر مزایا در مقاله ذکر شده است.