تراز آزمایشی

برای تهیه صورت های مالی و اطمینان حاصل کردن از صحیح بودن این مقدار ها در حساب کتاب های میزان درامد و همچنین سود و زیان آخر ماه هر سازمان، نیاز به یک فهرستی از نام و مانده حساب های دفتر کل خواهد بود که به آن در حسابداری تراز آزمایشی trial balance می گویند. […]
  • 10 دقیقه
  • 0

برای تهیه صورت های مالی و اطمینان حاصل کردن از صحیح بودن این مقدار ها در حساب کتاب های میزان درامد و همچنین سود و زیان آخر ماه هر سازمان، نیاز به یک فهرستی از نام و مانده حساب های دفتر کل خواهد بود که به آن در حسابداری تراز آزمایشی trial balance می گویند.

تراز آزمایشی یکی از امور بسیار مهم در حسابداری اموال می باشد چرا که اگر در تراز آزمایشی این موضوع مشخص شود که توازن مانده حساب های دفتر کل با دارایی موجود برقرار نیست، صورت های مالی سازمان نیز قابل تهیه نخواهند بود و در پایان هر ماه و یا برای بستن حساب ها در آخر سال نمیتوانید یک صورت مالی دقیق و صحیحی از درآمد کلی شرکت تحویل کارفرما دهید.

بسیاری از حسابداران ترازنامه را با تراز آزمایشی اشتباه میگیرند، باید این نکته را بدانید که در فهرست تراز آزمایشی حساب های دائم و موقت با یکدیگر آورده می‌ شود، اما در ترازنامه فقط گزارش های مربوط به مانده حساب های دائمی را میتوانید مشاهده کنید.

در این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع ترازنامه آزمایشی و کاربرد آن در سازمان ها اشنا شوید. ما در آموزشگاه آریا تهران تمامی دوره های آموزشی مباحث مهم و کاربردی حسابداری همچون تراز آزمایشی را با بهترین اساتید و به صورت فشرده بازار کاری برای کاراموزان عزیز خود برگزار می نماییم.

پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات در رابطه با نحوه شرکت در دوره حسابداری ویژه بازار کار در بهترین آموزشگاه حسابداری در تهران با یکی از شماره تلفن های ما در آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران تماس بگیرد تا شما عزیزان را راهنمایی نمایند ۰۲۱۶۶۹۱۹۶۳۳ الی ۸ .

تراز آزمایشی چیست
تراز آزمایشی چیست

تراز آزمایشی چیست

تراز آزمایشی در حسابداری فهرستی می باشد که در آن تمامی نام ها و مانده حساب های دفتر کل شرکت گزارش داده شده است. در رابطه با ترتیب حسابها در تراز آزمایشی باید بدانید که در ترتیب حسابها در تراز آزمایشی ابتدا حسابهای دارایی و پس از آن تمامی حساب های بدهی و در آخر نیز حساب کلی سرمایه مالک و سا سازمان لیست می‌ شود.

حسابداران شرکت ها در هنگام تهیه صورت های مالی به تراز آزمایشی حساب ها توجه ویژه ای داشته و در صورت عدم هماهنگی حساب ها با حساب کلی سرمایه سازمان اقدام به بررسی مجدد تراز آزمایشی می نمایند.

جدول تراز آزمایشی در نرم افزار های معتبر حسابداری از جمله نرم افزار هلو و نرم افزار سپیدار در انواع دو ستونی، چهارستونی و هشت ستونی وجود دارند و میتوانید به راحتی از آن ها استفاده نمایید.

در فیلم های آموزش صفر تا صد نرم افزار هلو رایگان که مجموعه آریا تهران در اختیار هنرجویان قرار داده است یکی از اصلی ترین سرفصل ها و مباحث، نحوه استفاده از تراز آزمایشی حسابداری می باشد که میتوانید بدون پرداخت هیچ هزینه ای آن را آموزش ببینید.

همچنین در آموزشگاه سپیدار تهران نیز با نحوه استفاده از تراز آزمایشی در سپیدار به صورت صفر تا صد آشنا خواهید شد.

به صورت کلی در تعریف تراز آزمایشی میتوان گفت، یکی از انواع گزارش ها در حسابداری که مانده پایانی حساب‌های دفتر کل را فهرست می‌ کند تراز آزمایشی نام دارد و ترتیب تراز آزمایشی نیز اول حساب های دارایی، دوم حسابهای بدهی و سوم حساب های سرمایه سازمان است.

 پیشنهاد ویژه: اگر نمیدانید حساب تفصیلی چیست و در حسابداری چگونه محاسبه میشود حتما مقاله ذکر شده را مطالعه کنید.

تفاوت تراز آزمایشی و ترازنامه

یکی از اصلی ترین و بارز ترین تفاوت ترازنامه و تراز آزمایشی این است که در تهیه تراز آزمایشی تمامی انواع دارایی ها با نام و مانده حساب آن ها ذکر میشود اما در ترازنامه فقط میزان دارایی ها و حساب های ثابت و دائمی گزارش داده میشود.

یکی دیگر از مواردی که میتوان به عنوان فرق تراز آزمایشی با ترازنامه مثال زد این است که تراز آزمایشی بر خلاف ترازنامه یک گزارش درون سازمانی محسوب میشود و اغلب در شرکت ها و برای بررسی میزان مانده حساب های شرکت استفاده می‌ شود، اما ترازنامه معمولاً برای سرمایه گذاران و مؤسسات مالی خارج از شرکت در پایان هر سال مالی مورد استفاده قرار میگیرد.

اصلی ترین و مهم ترین کاربرد و وظیفه تراز آزمایشی بررسی این موضوع است که آیا کل اعتبارات و بدهی‌ های موجود در دفاتر موجودی حساب با یکدیگر تطابق دارند یا نه و در صورت عدم تطابق آن ها نمیتوان صورت مالی دقیقی را ارائه نمود.

برای آن که بتوانید به صورت دقیق و صحیح به بررسی و تجزیه و تحلیل صورت های مالی شرکت بپردازید، ابتدا باید تراز آزمایشی سازمان را تهیه نمایید.

در دوره های آموزش حسابداری آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران با تمامی سرفصل های مهم در آموزش تراز آزمایشی حسابداری اشنا خواهید شد و پس از اتمام دوره مدرک رسمی فنی حرفه ای را دریافت خواهید کرد.

تراز آزمایشی اکسل

نرم افزار اکسل یکی از بهترین نرم افزار ها برای تهیه تراز آزمایشی می باشد. انواع جداول در تهیه تراز آزمایشی در اکسل شامل: تراز آزمایشی چهار ستونی، تراز آزمایشی ۶ ستونی و تراز آزمایشی ۲ ستونی می باشد.

تراز آزمایشی اکسل
تراز آزمایشی اکسل

دانلود رایگان فایل اکسل تراز آزمایشی کلیک کنید.

تهیه تراز آزمایشی در اکسل
تهیه تراز آزمایشی در اکسل

همانطور که در نمونه تراز آزمایشی اکسل نیز مشاهده می نمایید، تراز آزمایشی و ترازنامه هر دو مقداری از حساب ها و دارایی های دفتر کل را گزارش میدهند که میتوانید با توجه به اعداد و ارقام گزارش داده شده قادر به تهیه صورت های مالی مربوط به سازمان باشید.

چنانچه بخواهید در معادله حسابداری از میزان درامد و سود دارایی سازمان میانگین کلی و دقیق داشته باشید نیز میتوانید برای دریافت اطلاعات حسابها از تراز آزمایشی شرکت استفاده نمایید.

از انواع تراز های ازمایشی میتوانید در نرم افزار اکسل استفاده نمایید. تراز ۲ ستونی به عنوان یکی از ساده‌ترین انواع تراز های ازمایشی در ۲ ستون میزان بدهکار و بستانکار، تمام حساب‌های دفتر کل را گزارش میدهد.

لازم به ذکر است، در تراز های آزمایشی ستون‌های گروه، حسابهای کل، معین و حتی حساب های تفصیل نیز قرار می گیرد، اما اصلی ترین موارد در فرم خام تراز آزمایشی ۲ ستونی، دو ستون بدهکار و بستانکار هستند که باید برابر با هم باشند و با یکدیگر مغایرتی نداشته باشند.

تراز آزمایشی ۴ ستونی در میان انواع تراز آزمایشی شرکت بازرگانی علاوه بر دو ستون‌ بدهکار و بستانکار که بالاتر ذکر شد، دارای ۲ ستون گردش حساب شرکت نیز می باشند.

در صورتی که اطلاعات دفتر کل به درستی وارد شده باشد و در تراز آزمایشی ۴ ستونی وارد شوند، جمع مانده‌ های ۲ ستون گردش حساب باید با هم برابر باشند.

در این بخش نمونه تراز آزمایشی ۴ ستونی را مشاهده می نمایید:

نمونه تراز آزمایشی ۴ ستونی
نمونه تراز آزمایشی ۴ ستونی

در تراز آزمایشی شش ستونی گردش حساب پیش از دوره و در هر بازه زمانی که نیاز داشته باشید نیز گزارش داده می شود.

نمونه تراز آزمایشی ۶ ستونی:

نمونه تراز آزمایشی ۶ ستونی:
نمونه تراز آزمایشی ۶ ستونی:

تراز ۸ ستونی بسیار شبیه به تراز آزمایشی ۶ ستونی است با این تفاوت که مانده ابتدای دوره مالی در پایان دوره مالی قبلی به دوره مالی جدید منتقل شده نیز در ۲ ستوان مجزا به کاربر نمایش داده میشود.

در حسابداری اصطلاحاتی همچون معین و تراز آزمایشی دارای کاربرد های زیادی هستند، اگر نمیدانید معنی معین در حسابداری چیست پیشنهاد میکنیم حتما مقاله لینک شده را مطالعه نمایید.

 پیشنهاد ویژه: اگر نمیدانید سرمایه چیست و انواع سرمایه ها در حسابداری چی هستند مقاله مربوطه را مطالعه کنید.

تراز آزمایشی اصلاح شده

در دوره آموزش تراز آزمایشی اصول حسابداری ۱ نیز برای کاراموزان عزیز ذکر شد که تراز آزمایشی اصلاح شده در واقع فهرست و ترازی می باشد که در آن میزان اطلاعات مربوط به حساب های دفتر کل ویرایش شده و اصلاح شده است. به عنوان مثال فرض کنید یک نمونه تراز آزمایشی را تهیه نموده اید و در آن تمامی حسابهای دفتر کل روز را وارد کرده اید.

در بخش پرداخت حقوق کارکنان در آن روز یک صفر تا به اشتباه وارد نکرده اید و دوباره این تراز آزمایشی تهیه شده را ویرایش کرده و صفر را به میزان عدد حقوق کارکنان اضافه نموده اید، به تراز آزمایشی فعلی شما، تراز آزمایشی اصلاح شده می گویند.

تراز آزمایشی اصلاح نشده نیز دقیقا بالعکس موضوعی است که بالاذکر شد، یعنی در نمونه تراز آزمایشی تهیه شده خود مقدار صفری که باید در بخش حقوق کارکنان اضافه میکردید را فراموش کرده و در آخر نیز برای تهیه صورت های مالی با مشکل مواجه خواهید شد.

اصلی ترین تفاوت تراز آزمایشی اصلاح شده و اصلاح نشده نیز این است که ترازنامه آزمایشی اصلاح نشده به ستون‌ ها تقسیم می‌ شود اما در تراز آزمایشی تنظیم شده یا همان اصلاح شده دارای قالب ستون خواهد بود و ستون‌های اضافی نیز برای ورودی‌ های پایان زمان به آن اضافه ‌می شوند.

تراز اختتامیه

تراز اختتامیه حسابی واسط در حسابداری می باشد که در پایان سال مالی یک شرکت به منظور بستن حساب های دائمی در دفتر کل افتتاح و در همان روز نیز بسته می شود.

به زبان ساده تر، تراز اختتامیه در یک روز به ثبت بدهکار و یک ثبت بستانکار پرداخته و در همان روز حساب های مانده اش صفر خواهد شد.

در نرم افزار هلو میتوانید انواع تراز اختتامیه و تراز های آزمایشی را تهیه نمایید، برای کسب اطلاعات در رابطه با نحوه بستن حسابها در هلو کلیک کنید.

 پیشنهاد ویژه: در مقاله بدهی چیست هرآنچه که باید در رابطه با انواع بدهی ها در حسابداری بدانید صحبت کرده ایم!

نمونه تراز آزمایشی برای بانک

در بانک ها نیز از تراز آزمایشی استفاده میشود و برای تهیه صورت های مالی این تراز های آزمایشی از اهمیت خیلی بالایی برخوردار هستند. یکی از پر تکرار ترین نمونه سوال تراز آزمایشی با جواب عبارت است از:

بعد از بستن حسابهای موقت مانده حسابهای دائمی را در …………. نشان می دهیم.

الف) تراز نامه اختتامی                    ب) تراز آزمایشی اصلاح شده            ج) تراز آزمایشی اختتامی                د)ترازنامه

در این بخش نمونه تراز آزمایشی برای بانک را برای شما عزیزان قرار داده ایم. شما عزیزان میتوانید برای دانلود فایل اکسل تراز آزمایشی ۴ ستونی و مشاهده فیلم های آموزش تراز آزمایشی ۴ ستونی در دوره حسابداری بازار کار ما در آموزشگاه فنی حرفه ای آریا تهران شرکت نمایید.

شرحبدهکاربستانکار
نقد و بانک۶۴۰/۹۳۱/۵۰ 
بدهکاران۷۱۶/۶۴۹/۹۶ 
اثاثیه اداری۰۰۰/۷۲۵/۲۲ 
موجودی کالا۰۰۰/۱۵۰۰ 
پیش پرداختها و سپرده ها۴۷۵/۴۰۷/۵۷ 
جاری شرکاء۱۹۸/۹۹۹/۲۸ 
دارایی های ثابت۵۰۰/۹۰۲/۲۵ 
دارایی های نا مشهود۰۰۰/۳۰۰۰ 
بستانکاران 714/936/129
اسناد پرداختنی 000/000/31
پیش دریافت ها 190/354/22
ذخایر 412/594/5

برای تهیه انواع تراز آزمایشی ابتدا عناوین حساب‌ها و مانده آنها را در ستون بدهکار یا بستانکار فهرست کنید و سپس جمع ستون بدهکار و بستانکار را محاسبه کنید. ئر مرحله آخر نیز به بررسی میزان برابری دو ستون بدهکار و بستانکار بپردازید.

تراز آزمایشی در حسابداری و در بررسی انواع داریی یک گزارش داخلی باقی می‌ ماند و تمامی حساب‌ های موجود در دفتر کل و مانده‌ های آنها را برای حسابداران فهرست می‌ کند تا بتوانند میزان تطابق آن ها را با یکدیگر بررسی نمایند.

سوالات متداول

تفاوت تراز آزمایشی و ترازنامه چیست؟

اصلی ترین تفاوت تراز آزمایشی و ترازنامه این است که در ترازنامه ازمایشی هم حساب های دائمی و هم سایر حساب های موقت گزارش داده میشود اما در ترازنامه فقط حساب های دائمی فهرست میشوند. داخل مقاله در رابطه با تفاوت تراز آزمایشی و ترازنامه به صورت جامع تر صحبت کرده ایم.

انواع تراز آزمایشی در حسابداری چیست؟

تراز آزمایشی در حسابداری در انواع دو ستونی، چهار ستونی، شش ستونی و هشت ستونی موجود می باشند که داخل مقاله در رابطه با هر یک از این انواع تراز های آزمایشی صحبت کرده ایم.

تراز آزمایشی چیست؟

تراز آزمایشی یک فهرست جامع از تمامی نام ها و حسابهای دفتر کل یک سازمان می باشد که بیانگر میزان تطابق درآمد و سود و زیان در اخر هر ماه برای شرکت ها خواهد بود. داخل مقاله در رابطه با تراز آزمایشی و وظیفه آن صحبت کرده ایم.