یکی از پایه ترین سوالاتی که در ذهن هر کسی خطور می کند این می باشد که چه تفاوتی بین سخت افزار و نرم افزار وجود دارد ؟
با پرسیدن این سوال معمولا این جواب را میشنوید که سخت افزار به چیزای فیزیکی و نرم افزار به چیزای بایت و مجازی کامپیوتر می گویند، اما امروز و در این مقاله قرار نیست به سادگی از این مبحث بگذریم.
در ادامه این مقاله به صورت کامل به معرفی و بررسی تفاوت های بین نرم افزار و سخت افزار می پردازیم، با ما همراه باشید.
تفاوتی ندارد ابر کامپیوتر داشته باشید و یا یک تلفن خانگی ساده! همه دستگاه های الکترونیکی دنیا بدون شراکت نرم افزار و سخت افزار کار نمی کنند! در واقع نرم افزار و سخت افزار دو عضو جدا ناپذیر از هر دستگاه الکترونیکی ای می باشند.
سخت افزار چیست ؟
در حالت کلی سخت افزار به بخش های فیزیکی یک دستگاه الکترونیکی می گویند که قابل مشاهده و لمس می باشد. کار کردن یک دستگاه الکترونیکی بدون یک نرم افزار و سخت افزار امکان پذیر نمی باشد.
بخش های فیزیکی یک دستگاه به خودی خود به چندین بخش تقسیم بندی می شوند، به تمامی سیم ها، صفحات مدار، تراشه ها، مدار های داخلی و خلاصه هر چیزی که برای به کار انداختن یک دستگاه الکترونیکی لازم می شود سخت افزار می گویند.
سیستم عامل ها و نرم افزار ها بدون داشتن یک سخت افزار مناسب به هیچ عنوان قابل اجرا نمی باشند، زیرا بستر فعالیت هر دوی آن ها سخت افزارها می باشد.
آموزشگاه کامپیوتر آریا تهران برگذار کننده برترین دوره های سخت افزاری کامپیوتر در تهران می باشد، اگر درباره کامپیوتر اطلاع اندکی دارید به هیچ عنوان دوره های این آموزشگاه را از دست ندهید.
انواع سخت افزار ها
سخت افزار ها در حالت کلی به سه دسته بندی اصلی تقسیم می شوند :
- ذخیره سازی و حافظه
- مدار ها و لوازم حول محور آن
- محفظه و بدنه دستگاه
ذخیره سازی و حافظه
دسته بندی اول شامل تمامی مخازنی که جهت ذخیره سازی اطلاعات و دیتا مورد استفاده قرار میگیرد می باشد، از سیستم عامل گرفته تا تک تک عکس و فیلم هایی که در سیستم شما وجود دارد در این بخش از سخت افزار نگهداری می شوند.
مدار ها و لوازم حول محور آن
دسته بندی دوم مربوط به بخش فنی سایت می باشد، همه سیم کشی ها و مدار ها و کابل ها و تراشه ها و پورت ها و…. در این دسته بندی جای دارند.کار کردن همه چیز سیستم از سی پی یو گرفته تا سوکت هنسفری شما در این دسته بندی جای گرفته اند.
محفظه و بدنه دستگاه
دسته بندی سوم به بخش هایی که برای جلوگیری از حوادث ناشی از افتادن، آب ریختن و آتش گرفتن مربوط می شود، بدنه دستگاه الکترونیکی شما شامل این دسته از سخت افزار ها می باشد.
مثال هایی از سخت افزار ها
- دکمه های روی کیس و کیبورد
- چراغ های ال ای دی روی هر بخش از کامپیوتر شما
- سیم های داخلی و خارجی
- قاب (محفظه) و بدنه
- مدار های داخلی
- حافظه های ذخیره سازی
- مادربورد و همه اقلام متصل به آن
نرم افزار چیست ؟
به زبان ساده هر چی که روی سیستم شما نصب شود نرم افزار نام دارد، حتی در برخی از موارد استفاده کردن از نرم افزار ها نیازی به نصبشان نیست و می توان آن ها را به صورت مجازی و یا پورتابل ران کرد.
نرم افزار ها به مجموعه ای از کدهای کنار هم گذاشته شده برای انجام دادن وظیفه ای خاص و یا انجام دادن وظیفه ای که به آن سپرده می شود می گویند.
نرم افزار ها به کاربران کامپیوتر کمک می کنند تا با کمترین دانش بتوانند بزرگترین کار ها را انجام دهند.
انواع نرم افزار ها
نرم افزار ها نسبت به سخت افزار ها از پیچیدگی بیشتری برخوردارند، نرم افزار ها نیز به سه دسته بندی اصلی سیستمی، کاربردی و مخرب تقسیم می شوند.
نرم افزار سیستمی
نرم افزار های سیستمی در برخی از مواقع می توانند سفت ابزار نامیده شوند، نرم افزار های سیستمی در واقع به مجموعه کد ها و فرایند هایی گفته می شود که مربوط به خود سیستم می باشد، این نرم افزار ها برای به کار انداختن و می توان گفت کنترل کردن بخشی از سخت افزار نیز کاربرد دارند.
از جمله مهم ترین نرم افزار های سیستمی می توان به سیستم عامل ها، درایور ها و… اشاره کرد.
نرم افزار های کاربردی
همانطور که از نام نرم افزار های کاربردی می توان حدس زد، این نرم افزار ها برای انجام کار های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
نرم افزار های کاربردی تنها به ماشین حساب و مروگر ها خلاصه نمی شوند و بسیاری از نرم افزار ها وجود دارند که با یادگیری آن ها می توانید به سر کار رفته و خود را مشغول کنید.
اولین گام در جهت پیشرفت در این مسیر شرکت در دوره icdl می باشد، به هیچ عنوان توضیحات این دوره را از دست ندهید.
نرم افزار ها تنها برای کار کردن نمی باشند و در واقع بازی هایی که نوجوانان روی سیستم خود ریخته و بازی می کنند نیز در دسته نرم افزار ها قرار می گیرند، البته نرم افزار هایی که برای پیشرفت و توسعه کار و یا سیستم مورد استفاده نمی گیرد.
بدافزار ها
بدافزار ها در واقع همان نرم افزار هایی هستند که در جهت اشتباه و تهدید کننده مورد استفاده قرار می گیرند.
بدافزار ها دشمن سیستم شما هستند و قصد تخریب و یا سواستفاده از اطلاعات شما را دارند.
نصب کردن بدافزار روی سیستم شما توسط هکر ها و افراد سودجو انجام می شود.
مثال های نرم افزار
- برنامه های کاربردی سیستم عامل (ماشین حساب، پینت، گیم و…)
- بازی های کامپیوتری
- نرم افزار های فعال سازی
- نرم افزار های کاربردی یوزر
- نرم افزار های گرافیکی
سفت افزار چیست ؟
سفت ابزار به واسطه شباهت واژگانی با عبارت سخت افزار همواره با آن اشتباه گرفته می شود، اما این دو کاملا از همدیگر جدا هستند.
سفت افزار ها در واقع همان نرم افزار هایی هستند که به قابلیت ویرایش ندارند و بر روی حافظه خواندنی دستگاه شما قرار می گیرند.
سفت افزار ها بیشتر در دستگاه های الکترونیکی به کار می روند که نیازی به تغییر و ویرایش برنامه های آن نیست، از جمله دستگاه های الکترونی که از سفت افزار ها استفاده می کنند می توان به ساعت های دیجیتال، چراغ های راهنمایی و رانندگی، ریموت کنترل ها و چراغ های پلیس و… اشاره کرد.
نقطه برخورد سخت افزار با نرم افزار
همانطور که گفته شد نرم افزار ها و سخت افزار ها همگی در کنار یکدیگر کار می کنند و بدون هم معنی ندارند.
نقطه برخورد سخت افزار و نرم افزار دقیقا زمانی می باشد که که برنامه استارت می خورد، هنگامی که کامپیوتر اجرا می شود باید سخت افزار ها و نرم افزار ها با یکدیگر متچ شوند در غیر این صورت برنامه به مشکل می خورد و یا به صورت کلی کار نمی کند.
امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید، برای مطالعه سایر مقالات این چنینی به بخش منو/آموزش های رایگان مراجعه کنید.
مژگان نوری –
ممنون